U trendu

Nema razloga da Crna Gora ne pristupi Otvorenom Balkanu

PODGORICA – Otvoreni Balkan olakšava prekogranično kretanje i međusobnu trgovinu, kreira zajedničko tržište koje bi atraktivnije stranim investitorima, izjavila je predsednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić i dodala da zato ne vidi nijedan valjan razlog da Crna Gora ne pristupi toj inicijativi.

Kordić smatra da je Inicijativa Otvoreni Balkan dovela do pozitivnih promena u dijalogu, a rezultati su vidljivi kroz veću privrednu saradnju zbog čega će ekonomski razvoj biti brži, a procedure jednostavnije, što je najbitnije za privrednike i građane.

„Mi smo u procesu pridruživanja EU 10 godina, u tom postupku su formalni uslovi ispunjeni mnogi drugi nisu i verujem da konačni ishod oko kojeg postoji konsenzus u Crnoj Gori jeste pridruživanje EU no ono na šta nas EU upućuje jeste regionalna saradnja. Evropska unija kroz berlinski proces koji je u nekim delovima sličan Otvorenom Balkanu upravo insistira na realizaciji tesnih veza unutar našeg regiona koji će na kraju olakšati naše sveukupno funkcionisanje u EU“, rekla je Kordić za podgoričku Adria tv.

Istakla je da je Otvoreni Balkan jedno veliko zajedničko tržište koje će poboljšati ekonomski razvoj regije, ekonomsko i političko umrežavanje regije i izgradnju stabilnih odnosa. Podrazumeva i povećanje kvaliteta proizvoda, osoblja i usluga, kao i pripremu domaćih tržišta za ulazak u EU.

„Možda bi neko voleo, možda bih ja volela da mi je komšija Danska, Francuska, Luksemburg, ali mi smo tu gde smo. To nije najgori komšiluk, ima mnogo prednosti i mnogo značajnog prostora koji možemo da kapitalizujemo u ekonomskom smislu. Mi smo okruženi tržištima koja su potentna i s druge strane s kojima već imamo nasleđene strukturalne konekcije“, istakla je Kordićeva.

Nerazumno je, dodaje, prenebregavati ono što vam se nudi kao prednost zbog nekakvog ideološkog stanovišta.

„Niko pa ni mi nije u situaciji da bira gde se fizički nalazi a u procesu pridruživanja EU nije nikakva preporuka, ideja ili parola nećemo da sarađujemo sa našim prvim komšijama. Naše prve komšije su naša velika prednost, naš narod i kaže da nam je bliži komšija nego rođak i to je zaista istina i Otvoreni Balkan je jedan logičan, civilizacijski i ekonomski utemeljen iskorak koji od nas i Evropa očekuje“, zaključila je Kordić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar