U trendu

Nemačka: Istraga zbog govora mržnje prema političarima

BERLIN – Nemačke vlasti izvršile su pretrese širom zemlje i ispitale danas više od 100 osumnjičenih, u istrazi o objavama mržnje protiv političara koje se vezuju za prošlogodišnje nacionalne izbore, saopštilo je tužilaštvo.

„Ova današnja akcija jasno pokazuje kolike su razmere vređanja, klevetanja i pretnji na internetu sa kojima se javni službenici suočavaju “, naveo je u saopštenju glavni tužilac u nemačkoj centralnoj pokrajini Hesen Torsten Kunce, prenosi AP.

Tužilaštvo u Frankfurtu i Federalna kancelarija kriminalističke policije saopštili su da su racije rezultat analiza preko 600 objava na društvenim mrežama za koje se sumnja da imaju inkriminišući sadržaj.

Kako se navodi, istraga je zasnovana na zakonu koji je uveden prošle godine i koji predviđa stroge kazne, i do tri godine zatvora, za klevetu i zlostavljanje ljudi „u političkom životu“, bilo na lokalnom, regionalnom ili federalnom nivou.

Tužilaštvo nije preciziralo ko su osobe sa javnih funkcija na koje se objave odnose, ali su saopštili da je istraga obuhvatila navode protiv političara iz svih partija, koji su trenutno u nemačkom nacionalnom parlamentu i da su dve trećine od njih žene, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.