U trendu

Nemačka: Jervejska grupa osuđuje antisemitizam u Gelzenkirhen

BERLIN – Vodeća nemačka jevrejska grupa Centralni savet Jevreja u Nemačkoj, oštro je danas osudila proteste ispred sinagoge u zapadnom gradu Gelzenkirhenu, ocenivši ih kao čisti antisemitizam.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj postavio je na Tviter video snimak na kojem desetine demonstranata u Gelzenkirhenu mašu palestinskim i turskim zastavama i psuju Jevreje, preneo je AP.

„Mržnja prema Jevrejima usred Gelzenkirhena ispred sinagoge. Vremena u kojima su Jevreji proklinjani nasred ulice trebalo je odavno da budu završena. Ovo je čist antisemitizam, ništa drugo!“, napisala je grupa na Tviteru.

Demonstrante u Gelzenkirhenu je juče rasterala policija, ali incidenti su se dogodili i u drugim delovima zemlje.

U pojedinim gradovima juče su zastave istaknute ispred gradskih skipština u znak sećanja na pocetak nemačko-izraelskih diplomatskih odnosa uspostavljenih 12. maja 1965. godine, skinute, a ponegde i spaljene.

Izraelska zastava ispred gradske skupštine u zapadnom gradu Solingenu pocepana je i spaljena, a dve izraelske zastave u Berlinu, takođe, su skinute kasno sinoć.

U Berlinu se sinoć oko 100 ljudi okupilo na proizraelskom skupu ispred Brandenburške kapije mašući izraelskim zastavama i držeći transparent sa porukom „Mi smo uz Izrael – sada i zauvek“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.