U trendu

Nemačka ministarka odbrane: „EU ne može bez NATO“

BERLIN – Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer kritikovala je danas ideju o evropskoj strateškoj autonomiji, pozivajući na još bližu saradnju Evrope i SAD radi unapređenje vojne efikasnosti.

„Mnogo se priča o evropskoj autonomiji ili suverenitetu, ili – kako ja to radije nazivam – većoj sposobnosti delovanja Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane. Ljudi se pitaju zašto nismo bili u poziciji da sami obezbeđujemo aerodrom u Kabulu“, izjavila je Kramp-Karenbauer u intervjuu za briselski portal „Politiko“ uoči današnjeg i sutrašnjeg sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

„Moramo otvoreno reći: Bez sposobnosti Amerikanaca, mi kao Evropljani to ne bismo mogli učiniti“, poručila je Kramp-Karenbauer.

Dok su neki evropski lideri tvrdili da haoticno povlačenje iz Avganistana, predvođeno SAD, pokazuje da Evropa mora biti sposobna da bude samostalnija u vojnim akcijama, Kramp-Karenbauer je izvela suprotan zaključak, tvrdeći da debakl pokazuje da Evropa i SAD moraju još bliže da sarađuju.

Evropljani bi, prema njenim rečima, trebalo da se zapitaju kako da budu „u stanju da deluju unutar NATO-a“, a ne kako da budu sposobni da deluju van Alijanse.

„To je velika razlika“, izjavila je nemačka ministarka uoči ovonedeljnog skupa NATO-a koji je prvi takav sastanak „oči u oči“ otkako je Avganistan ponovo pao u ruke talibana.

Kramp-Karenbauer je prošle godine pozvala Francusku i EU da prevaziđu „iluzije“ o budućoj autonomiji od SAD.

„Ako je ideja koja stoji iza fraze o ‘autonomiji’ da se odvajamo od Amerike, onda mislim da je to pogrešan način“, istakla je ona.

Francuski predsednik Emanuel Makron je iskoristio novi indo-pacifički bezbednosni savez između Australije, SAD i Velike Britanije koji je „stao na put“ francuskom sporazumu o podmornicama, kao izgovor da ponovo „zavrti“ priču o intenziviranju odbrambenih napora EU.

„Mogu da razumem uznemirenost Francuske“, rekla je nemačka ministarka, ali „treba napomenuti da je to pre svega bilo bilateralno pitanje naoružanja između dve države“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.