U trendu

Nemačka najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini od 2,7 milijardi evra, Ukrajina pozdravlja

Nemačka vlada najavila je danas da priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra, uključujući isporuku brojnih tenkova, oklopnih vozila i sistema protivazduhoplovne odbrane.

„Svi želimo brzi kraj ovog užasnog rata Rusije protiv ukrajinskog naroda, ali nažalost to nije na vidiku. Zato će Nemačka davati svu pomoć koju može koliko god bude potrebno“, rekao je u saopštenju ministar odbrane Boris Pistorijus.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozdravio je danas ovu objavu iz Berlina uz procenu da je Rusija „osuđena da izgubi“ rat.

Ova pomoć „direktno pokazuje da … je Rusija osuđena da izgubi“, napisao je on na Tviteru, pozdravljajući ovu „demonstrativnu“ podršku zapadnih saveznika Ukrajini posle 15 meseci rata.

Priprema se isporuka, između ostalog, dodatnih 30 tenkova Leopard-1 A5, 20 novih oklopnih vozila tipa Marder i više od 100 drugih manjih oklopnih vozila, 200 nadzornih dronova, četiri nova sistema za protivazduhoplovnu odbranu Iris-T i njihovih lansirnih platformi, raketa za protivvazduholovnu odbranu, 18 topova – haubica i municija.

Prema nedeljniku Špigel (Der Spiegel) radi se o najvećoj isporuci oružja Ukrajini od početka ruske invazija.

Ovo je objavljeno uoči moguće posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Nemačkoj.

Prema izveštajima nemačkih medija Zelenski koji je danas došao u posetu Rimu, mogao bi da se sutra, u nedelju, sastane s nemačkim vođama. Berlin nije zvanično potvrdio njegov dolazak.

Ukrajina i neki evropski partneri, posebno na istoku, dugo su kritikovali Nemačku zbog oprezne vojne podrške Kijevu. Međutim poslednjih nekoliko meseci Berlin je pojačao pomoć.

Prošle godine nemačka vlada je izdvojila dve milijarde evra za vojnu podršku Kijevu. Za ovu godinu, do sada je predviđena pomoć bila 2,2 milijarde evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.