U trendu

Nemačka odobrila slanje tenkova „leopard 2“ Ukrajini, Kremlj: „abramsi“ će goreti

MOSKVA/KIJEV/BERLIN – Nemačka vlada odobrila je danas slanje tenkova „leopard 2“ Ukrajini, u prvoj turi 14 tih borbenih vozila, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

„Cilj je da se brzo uspostave dva bataljona u Ukrajini sa tim tenkovima, a ubrzo će početi i obuka ukrajinskih snaga u Nemačkoj“, naveo je portparol nemačke vlade Stefen Hebestrajt.

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov izjavio je danas da je plan o mogućem američkom isporučivaju tenkova „abrams“ Ukrajini neuspeo iz tehnoloških razloga jer su ti tenkovi skupi, a, kako je rekao, cenu će platiti evropski poreski obveznici.

Mogućnost da SAD isporuče Ukrajini „abramse“, Kremlj je ocenio kao „skupu glupost“, navodeći da će ti borbeni tenkovi „goreti“.
MOGUĆE AMERIČKE ISPORUKE borbenih tenkova Ukrajini biće „još jedna očigledna provokacija“ protiv Rusije, izjavio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

„Očigledno je da Vašington namerno pokušava da nam nanese strateški poraz“, napisao je Antonov na Telegramu, preneo je Rojters,

Očekuje se da će Vašington danas objaviti da će poslati borbene tenkove u Ukrajinu.
NORVEŠKA VLADA razmatra da li da pošalje neki od svojih „leopard 2“ tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu, objavili su listovi Aftenposten i Dagens Neringsliv, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako je navedeno, odluka o slanju teških borbenih tenkova Ukrajini još nije doneta.

Prema Dagens Neringslivu, Norveška može Ukrajini da pošalje četiri do osam „leopard“ tenkova od ukupno 36 koje poseduje.
KOLUMBIJSKI PREDSEDNIK Gustavo Petro odbacio je predlog SAD da se rusko oružje iz Kolumbije pošalje Ukrajini jer je, kako je rekao, Bogota na strani mira, objavio je danas Sputnjik.

Petro je u utorak potvrdio da su zvaničnici Vašingtona razgovarali sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev, ali da Kolumbija ne razmatra taj predlog SAD.
Petro je na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) u Buenos Ajresu napomenuo da Latinska Amerika, umesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija – treba da zahteva mir.
UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski izjavio je da se Rusija sprema za novi talas agresije sa snagama koje može da mobiliše i da već pojačava pritisak na Bahmutskom, Vuhlehirskom i drugim pravcima.

Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da zbog toga svi u slobodnom svetu moraju da pojačaju saradnju radi odgovora na pojačane vojne aktivnosti Rusije i da ukrajinske snage moraju zadržati inicijativu u ratu, preneo je Ukrinform.
RUSKA VOJSKA OSUJETILA je planove za ofanzivu oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, s ciljem da dođu do obale Azovskog mora, izjavio je danas član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako prenose RIA Novosti, borbe se vode gotovo duž cele linije fronta, a glavne su na području gradova Orehov i Guljajpole.
NAČELNIK DONJECKA, koga je postavila Rusija, Denis Pušilin, saopštio je danas da su jedinice ruske privatne paravojne organizacije „Vagner“ napredovale u gradu Bahmutu.

Ruske jedinice, a posebno „Vagner“, napreduju u Bahmutu i borbe se već vode na periferiji i u četvrtima koje su do nedavno držali Ukrajinci“, rekao je Pušilin, preneo je TAS S.

Rusija je ranije ovog meseca saopštila da je zauzela Soledar na severoistoku i Kliščivku na jugu Ukrajine, za šta je pripisala zasluge „Vagner“ grupi.

RUSKA FREGATA „Admiral Gorškov“ izvela je vojnu vežbu sa hipersoničnim raketama „cirkon“ u Atlantiku, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.
Kako se navodi u saopštenju, posada fregate uvežbavala je napad hipersonične rakete „cirkon“ na metu koja je simulirala neprijateljski ratni brod na udaljenosti većoj od 900 kilometara, preneo je TAS S.
RUSKI PREDSEDNIK Vladimir Putin nije komunicirao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim poslednjih nekoliko godina, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

Peskov je tako odgovorio na pitanje da li je ispravno shvatiti da nekoliko godina Putin nije imao ni lične, niti telefonske kontakte sa Zelenskim.

Dvojica lidera su se videla 2019. godine na samitu Normandijske četvorke u Parizu, a posle tog samita, kako se precizira na sajtu Kremlja, Putin je nekoliko puta telefonski pozvao Zelenskog: u februaru i julu 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.