U trendu

Nemačka policija pretresla jahtu ruskog biznismena Usmanova

BERLIN – Nemačka policija koja istražuje optužbe za pranje novca protiv ruskog biznismena Ališera Usmanova pretresla je luksuznu jahtu u severnoj Nemačkoj, saopštili su danas tužioci.

Tužioci nisu objavili identitet vlasnika jahte, niti naveli o kojoj jahti je reč, ali su ga opisali kao 69-godišnjeg ruskog biznismena i rekli da je bio meta iste istrage kao prošle nedelje, kada je policija upala u vilu na jezeru registrovanu na Usmanova, preneo je Rojters.

Predstavnici Usmanova nisu bili dostupni za komentar, a u jučerašnjem saopštenju njegova pres služba odbacila je optužbe protiv njega kao „neosnovane i klevetničke“.

Usmanovu, čije se bogatstvo procenjuje na 14,6 milijardi dolara, uvedene su sankcije nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Tužioci su naveli da je vlasnik jahte osumnjičen da je izvršio finansijske transakcije vredne milione evra između 2017. i 2022. godine, kako bi prikrio poreklo sredstava koja potiču od krivičnih dela, posebno utaje poreza.

Nemačka policija je prošle nedelje sprovela racije u četiri savezne države tražeći ruskog građanina za koga se sumnja da krši sankcije koje je uvela EU, a prema nemačkim medijima reč je o Usmanovu.

Nemački mediji su objavili da je jedna od pretraženih lokacija i oligarhova vila na jezeru u Tegernzeu u Bavarskoj.

Za Usmanova se sumnja da je nastavio da sarađuje sa kompanijom za obezbeđenje u Gornjoj Bavarskoj, iako je stavljen na listu poslovnih ljudi kojima su uvedene sankcije EU, te da mu je to omogućilo pristup zamrznutim sredstvima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar