U trendu

Nemačka pomaže Tajvanu da dobije vakcine od „Bajonteka“

TAJPEJ – Visoki nemački diplomata u Tajpeju je izjavio da Nemačka pomaže u pregovorima između Tajvana i farmaceutske kompanije „Bjontek“ u vezi sa isporukama vakcina protiv kovida-19 tom ostrvu.

Takva njegova izjava dolazi nakon što je Tajvan objavio da je ugovor sa tom kompanijom propao ranije ove godine, zbog „intervencije“ Pekinga.

Kina je, međutim, negirala takvu optužbu, prenosi agencija Rojters.

Nemački ambasador na Tajvanu Tomas Princ je na Fejsbuku napisao da je uočena „nedavna kontroverza u vezi sa nabavkom vakcina“, zbog čega su, kako dodaje, nemačka vlada, a posebno sam ministar za ekonomiju Peter Altmajer, preduzeli „velike napore u kontinuiranoj komunikaciji i koordinaciji između Tajvana i ‘Bjonteka'“.

On je naveo da će eventualno potpisivanje ugovora zavisiti od dve strane.

„Ako strane u ugovoru mogu postići konsenzus, savezna vlada će biti srećna da vidi kako se to realizuje“, dodao je on.

Nemački „Bjontek“ zatražio je od Tajvana da ukloni reč „država“ iz planiranog zajedničkog saopštenja o prodaji vakcina protiv kovida-19 tom ostrvu, izjavio je prošle nedelje tajvanski ministar zdravlja.

Princ je spomenuo i donacije Nemačke Kovaksu, globalnoj šemi za distribuciju vakcina, preko koje je Tajvan već dobio vakcine „AstraZeneka“.

„Nadam se da će biti dovoljno vakcina različitih brendova, uključujući ‘Bjonteka’, koje će što je pre moguće biti uvezene na Tajvan“, dodaje Princ.

„Rat rečima“ između Tajpeja i Pekinga je eskalirao nakon što je ostrvo Tajvan, na koje Kina tvrdi da polaže pravo, odbacilo ponudu Pekinga o isporuci vakcina koje je proizvela kineska kompanija „Šangaj fosun farmaseutikals“, a koja ima ugovor da ih prodaje u široj oblasti Kine.

Nemačka, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom i priznaje samo vladu u Pekingu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.