U trendu

Nemačka: Rasprava u Bundestagu o rasporedu sedenja

BERLIN – U Bundestagu je u sredu bilo kao u učionici, jer se raspravljalo o zahtevu Liberala (FDP) da ne sede sa poslanicima desničarske Alternative za Nemacku (AfD), već s poslanicima Demohrišćanske stranke (CDU).

U izveštaju Dojče Vele navodi da je neočekivani deo pregovora o novoj vladi Nemačke bio i raspored sedenja u parlamentu.

„Učiteljice, neću da sedim pored nje(ga)“, takvih zahteva se svi sećaju iz osnovne škole, ali kada se o rasporedu sedenja ne spore đaci nego poslanici Bundestaga onda sve poprima bizarnu notu, piše DW.

Đak pored kojeg niko neće da sedi je Alternativa za Nemačku (AfD), desnicarska stranka oko koje ostale nemačke partije godinama grade neku vrstu sanitarnog koridora, isključujući svaku mogućnost saradnje.

Radikalnoj struji u AfD to odgovara, jer tako uspešno produžavaju priču o tome da su oni jedina antisistemska partija, a da su svi drugi deo establišmenta.

Nakon septembarskih izbora u novom sazivu Bundestaga biće 735 poslanika, što je rekord.

Zbog komplikovanog izbornog sistema nemački parlament neprekidno raste i posle kineskog Narodnog kongresa najveća je skupština na svetu.

„To nije bilo lepo iskustvo“, jada se poslanik Liberala Frank Zita podsećajući na dosadašnje sedenju pored glasnih poslanika iz AfD.

On podseća da kada god se u parlamentu govorilo o izbeglicama ili vakcinaciji, kolege iz desničarsle AfD galamile su i dobacivale užasne stvari, ali da to nije jedini razlog zašto bi Liberali hteli da se pomaknu ka centru.

„Mi iz FDP verujemo da raspored i pozicioniranje poslaničkih mesta odražava klasičnu šemu političke levice i desnice, dakle spektar od više levih stranaka do veoma konzervativnih desničarskih. Mi se svrstavamo u partiju centra, liberalnu, dakle mesto nam je pre u sredini parlamenta“, kaže Zita, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.