U trendu

Nemačka štampa o vozu kao „opasnom simptomu krize“

Nemacka štampa piše danas o situaciji oko srpskog voza iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, pri čemu komentatori uglavnom ocenjuju da je reč o simptomu dublje krize i osnovnog spora Beograda i Prištine, koji je, ističu, daleko od rešenja.

U tekstu pod naslovom „Krhki Balkan“ list „Frankfurter algemajne cajtung“ piše da su „ratničke reči“ izgovorene tokom vikenda između Beograda i Prištine, „bile pre svega pozorišna predstava“ i da nije verovatno da će doći do nasilja između njih, ali da ovaj slučaj pokazuje koliko su krhki mir i stabilnost na Balkanu.

Spor oko železničke linije izmedu Beograda i severa Kosova, gde su naseljeni Srbi, nije lakrdija, već opasan simptom krize, smatra frankfurstki dnevnik.

Da se radilo o samo jednoj običnoj saobraćajnoj vezi, stvar bi bila rešena pragmatično, kao što su rešene i mnoge druge tokom proteklih godina, ali je Beograd, ocenjuje list, napravio provokaciju ispisivanjem parole „Kosovo je Srbija“ po vozu, dok su na Kosovu „spremno prihvatili loptu“.

„Zidojce cajtung“ u tekstu pod naslovom „Voz koji ne vozi nikuda“ piše da je Beograd, posle 18-godišnjeg prekida, hteo da u subotu ponovo počne sa železničkim saobraćajem sa Kosovom i to propagandnim vozom u bojama srpske zastave.

Posle reakcija iz Prištine, srpski premijer Aleksandar Vučić je naredio da se voz zaustavi i optužio Prištinu da je poslala policijske snage na sever da bi isprovocirala sukob.

Taj list ocenjuje da je reč o „jeftinoj provokaciji“, da je apsurdno „insceniranje Srbije kao mirotvorca“, ali da voz nije bio samo lakrdija, već i podsećanje na to da je mir u Evropi rezultat bolnih kompromisa.

Saradnja između Beograda i Prištine se bazira na obećanju da ce oboje biti deo EU, navodi se u članku.

„A za aroganciju i kratkovidost, koje tu EU uništavaju iznutra, neće prvi platiti Faraži, Lepenove …. u centru društva. Raspad će poceti na obodima – tamo gde EU još uvek znaci nadu“, piše „Zidojče cajtung“.

Za „Tagescajtung“ reč je o „namernoj provokaciji“.

„Jaki čovek Srbije, Aleksandar Vučić, kojeg je Evropska unija mnogo hvalila zbog njegove mirnodopske politike, kao da želi da pokaže da ume i drukčije“, piše list, navodeći da je u Prištini kao provokacija shvaćeno i hapšenje Ramuša Haradinaja.

„Jedino logično objašnjenje srpske provokacije sa vozom jeste da Vučić hoće da izvrši pritisak na EU kako bi ona više izašla u susret Srbiji. Ali, to je i igranje vatrom sa srpskom manjinom na Kosovu i albanskom na jugu Srbije, koje bi lako moglo da se otme kontroli“, navodi list.

Brisel bi za promenu trebalo da pravovremeno reaguje i utiče na obe strane kako bi se situacija smirila. Inače će se naknadno svi opet čuditi kako je moglo da dode do tako teške krize, piše Tagescajtung.

„Ova mala epizoda“, ukazuje magazin „Fokus“, “pokazuje koliko brzo sitnice mogu da se pretvore u ozbiljnu opasnost“.

Ona pokazuje i da su principijelne pozicije u kosovskom sukobu i dalje nepremostive i da komprimisi koje predlaže Brisel, a ionako nisu sprovedeni u delo, grebu samo po površini problema, navodi Fokus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar