U trendu

Nemačka: Trasport gasa Severnim tokom 2 ne ugrožava nikoga

BERLIN – Trasport ruskog gasa u Nemačku preko kontroverznog gasovoda Severni tok 2 neće ugroziti snabdevanje najvećih evropskih ekonomija, ni Evropsku uniju, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije Nemačke.

Iako je gasovod spreman da isporučuje gas, još nedostaje sertifikat Federalne agencije nemačke (gasne) mreže, a analiza ministarstva je ključni uslov da to regulatorno telo nastavi proces sertifikovanja, preneo je Rojters.

„U svojoj analizi Savezno ministarstvo privrede zaključilo je da izdavanje sertifikata ne ugrožava sigurnost snabdevanja gasom Nemačke i Evropske unije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe se predočava da je ministarstvo dostavilo svoju analizu regulatornom telu nakon razgovora sa susednim zemljama EU i dodaje da su Italija, Austrija, Poljska, Češka, Mađarska, Estonija, Letonija i Litvanija dobile priliku da učestvuju u konsultacijama.

Nemački regulator ima rok do početka januara da sertifikuje gasovod, ali bi odluku mogao doneti i ranije.

Nakon što regulatorno telo da svoju preporuku taj dokument se šalje Evropskoj komisiji koja ima rok od dva meseca da se izjasni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)