U trendu

Nemačka traži od EU odobravanje vakcine pre Božića

BERLIN – Ministar zdravstva Nemačke Jens Špan izvršio je dodatni pritisak na Regulatornu agenciju za medicinu EU (EMA) da pre Božića izda dozvolu za primenu anti-kovid vakcine kompanija Fajzer i Biontek.

„Naš cilj je da se odobri primena vakcine pre Božića kako bismo još ove godine započeli sa vakcinacijama“, ukazao je Špan, preneo je AP.

Pritisak koji nemački ministar zdravstva vrši na EMA odnosi se na vakcinu koju je nemačka farmaceutska kompanije Biontek razvila u saradnju sa američkim Fajzerom i koja se već administrira građanima u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

EMA je najavila za 29. decembar sastanak povodom vakcine, a prvi čovek te agencije Emer Kuk poručio je da njegov tim radi „bez prestanka“.

Problem bi mogao biti i u tome što EU namerava da se sa vakcinacijama počne u isto vreme u svih 27 država članica, a Nemačka je, po svemu sudeći, isred ostalih i već je spremna da krene sa masovnim vakcinisanjem svog stanovništva.

Ministar Špan je izjavio i da je Nemačka spremna da tokom januara vakciniše između 3 i 4 miliona Nemaca Biontekovom i Fajzerovom vakcinom, još 11 miliona tokom prvog kvartala sledeće godine i čak 60 odsto građana Nemačke do kraja leta 2021. godine.

U poslednja 24 sata u Nemačkoj su otkrivena još 14.432 nova slučaja kovida-19 i evidentirano 500 smrtnih ishoda među kovid pacijentima, ukupno 22.6700 od početka pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar