U trendu

Nemačka upozorava na situaciju u BiH

BERLIN – Nemački Bundestag je usvojio odluku o ponovnom upućivanju vojnika u misiju EUFOR/Althea i usvojio rezoluciju u kojoj upozorava na situaciju u BiH.

Ove odluke donete su glasovima vladajuće SPD, Zeleni i FDP, kao i unionista CDU/CSU.

Rezolucija pod nazivom „Potrebno pružiti podršku BiH na putu u bolju budućnost“ zahteva od nemačke vlade veće angažovanje u toj zemlji.

U Rezoluciji je ukazano da u BiH postoje tenzije i naglašava da je situacija plod ratnih zbivanja u devedesetim i trodecenijske nefunkcionalnosti države.

Poslanici su zatražili od nemačke vlade snažnije angažovanje u BiH kako bi sprečili dalji rast tenzija i separatističke tendencije.

Traži se od nemačke vlade da se u EU založi da se osobe, institucije i preduzeća koji „potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak BiH“ sankcionišu.

„Nacionalističke političke elite u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama ciljano instrumentalizuju navodne etničke razlike, a sve u svrhu svog bogaćenja i održavanja moći“, navodi se u rezoluciji i posebno pominje nacionalističko delovanje Milorada Dodika i Dragana Čovića uz tvrdnju da usmereno rade na uništavanju BiH kao države i domovine različitih naroda.

Rezolucija sadrži i poruku Beogradu i Zagrebu.

Tako poslanici Bundestaga od političkih rukovodastava Srbije i Hrvatske traže distanciranje od nacionalističko separatističkih snaga u BiH.

Isto tako u rezoluciji se od Berlina traži snažna podrška visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH.

Pored toga u rezoluciji se zahteva i reaktiviranje Berlinskog procesa.

U diskusiji o upućivanju vojnika Bundesvera u misiju EUFOR/Althea Levica i Alternativa za Nemačku (AfD) su bile protiv povratka nemačke vojske u BiH smatrajući da se time doliva ulje na vatru.

Međutim, vladajuće partije i CDU/CSU ocenili su da se upućivanjem nemačkih vojnika, koji su poslednji put u BiH bili pre deset godina, sprečava širenje ruskog uticaja.

U diskusiji je Adis Ahmetović, izvestilac SPD za Zapadni Balkan, koji je inicirao rezoluciju, rekao da je protiv stvaranja trećeg entiteta u BiH, i ukazao da Berlin mora da sankcioniše sve separatiste.

Inače usvajanju rezolucije prethodila je burna diskusija unutar same SPD, na šta je ukazao Ahmetović.

Naime, poslanik Josip Juratović, izaslanik za Zapadni Balkan Bundestaga, tražio je da se u rezoluciju, pored imena Dodika i Čovića ubaci i ime Bakira Izetbegovića, kao predstavnika treće nacionalističke struje koja sprečava napredak i funkcionisanje države.

Takođe u raspravi o rezoluciji poslanik SPD Kristijan Petri pomenuo je Izetbegovića kao nacionalističkog političara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar