U trendu

Nemačka uvodi drastične mere za nevakcinisane radnike

Stanovnici Nemačke koji se nisu vakcinisali, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće dobivati nadoknadu zbog izostanka s posla, odlučili su ministri zdravlja saveznih pokrajina u sredu.

„Ne radi se o pritisku nego o pravednom odnosu. Zašto bi oni koji sebe i druge štite time što su se vakcinisali finansirali one koji, usprkos tome što su mogli da se vakcinišu, to iz ovih ili onih razloga nisu učinili“, rekao je savezni ministar zdravlja Jens Span.

Ukidanje isplate pune plate u odsutnosti zbog samoizolacije, kao u slučaju bolesti, stupa na snagu početkom novembra. Span je objasnio da se time onima koji žele da se vakcinišu daje još dovoljno vremena da to i obave.

U oktobru se ukidaju besplatni testovi

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetšek rekao je da je ova mera, kao i ukidanje besplatnih testova od 11. oktobra, poruka nevakcinisanima da i oni moraju da preuzmu deo odgovornosti u borbi protiv pandemije.

„Bilo bi nesolidarno da ostatak društva snosi finansijske troškove zbog onih koji ne žele da se vakcinišu, a za to nemaju zdravstvene razloge“, rekao je bavarski ministar.

Za one koji su vakcinisani, osim ako dolaze s područja s virusnim varijantama, ne postoji obveza samoizolacije.

Sindikati su ponovo kritikovali ovu meru vlade koju smatraju nekom vrstom prisile.

„Naravno da i mi građane pozivamo da se vakcinišu u što većem broju. Ali sukob oko vakcinacije prenositi u poduzeća i tako unositi razdor nije pametna odluka“, rekao je Hans-Jurgen Urban, član uprave najvećeg nemačkog sindikata IG Metall.

Većina nemačkih saveznih pokrajina uvela je za posete ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima pravilo ulaska samo za vakcinisane, one koji su ozdravili ili one koji pokažu negativan test .

Preduzetnicima je istovremeno ostavljeno da biraju hoće li u svoje objekte puštati samo vakcinisane i one koji su ozdravili čime se izbegava pravilo razmaka što opet omogućuje bolje popunjavanje kapaciteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)