U trendu

Nemačke socijaldemokrate neće više u koaliciju s Angelom Merkel

Nemačka Socijaldemokratska partija objavila je danas da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, posle objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživela istorijski poraz. 

„Dobili smo jasan mandat od birača da idemo u opoziciju“, rekla je jedna od zvaničnica stranke Manuela Švezig, za televiziju ZDF, prenosi AFP. 

„Za nas se velika koalicija (sa konzervativcima) završava danas“, rekla je ona. 

U dosadašnjoj vladi su u velikoj koaliciji bili Merkelkina Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hriščansko-socijalna unija CDU/CSU sa Socijaldemokratama (SPD) na čijem čelu je Martin Šulc. 

Prema projekcijama sa današnjih izbora Savez partija CDU/CSU Angele Merkel osvojio je najviše mesta u parlamentu sa 32,5 odsto glasova,  dok je SDP osvojio 20 odsto, čime su Socijaldemokrate pale na novi posleratni minimum.

Desničarski AfD je osvojio oko 13,5 odsto glasova i ućiće prvi put u parlament u koji takodje ulaze i Liberali FDP koji su osvojili 10,5 odsto glasova, Zeleni sa 9,5 odsto i Levica sa 9,0 odsto.

Dojče vele navodi da ukoliko SPD bude u opoziciji jedina mogućnost koja ostaje je takozvana Jamajka koalicija demohrišćana, Liberala i Zelenih, kakva još nije postojala na saveznom nivou. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar