U trendu

Nemački Parlament odobrio otvaranje pregovora o pomoći Grčkoj

Nemački parlament velikom većinom je danas odobrio otvaranje pregovora sa Grčkom o novom paketu pomoći oko čega su se Grčka i članice evrozone dogovorile u ponedeljak.

Poslanici su glasali 439 za prema 119 protiv za početak pregovora. Bilo je 40 uzdržanih.

Kancelarki Angeli Merkel potrebno je odobrenje Parlamenta da pokrene pregovore u kojima treba da se utvrde detalji paketa pomoći.

Merkel i drugi lideri evrozone su u ponedeljak postigli preliminarni dogovor o trogodšnjem paketu pomoći procenjenom na 85 milijardi evra. To je treći plan pomoći Grčkoj.

Nemačka je bila zemlja koja je pojedinačno najviše davala za programe pomoći Grčkoj i zauzela je tvrd stav insistirajući na tome da Grčka uvede velku štednju i podigne poreze da bi dobila pomoć.

Merkel je danas na specijalnoj sednici Parlamenta pozvala poslanike da glasaju za plan dogovoren s drugim članicama evrozone, upozoravajući da bi alternativa bila haos.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je imao posebno tvrd stav prema Grčkoj rekao takođe je pozvao poslanike da glasaju za novi plan pomoći. Rekao je da nemačka vlada nije olako shvatila ovaj predlog i dodao da ako Grčka odradi svoj deo Nemačka će učiniti sve da postigne da ovaj „poslednji pokušaj bude uspešan“.
 
Odobrenje za početak pregovora o novom planu pomoći Grčkoj odobrili su parlamenti Austrije,  Finske, Francuske, Litvanije.

Grčki paralment je usvojio taj plan u noći između srede i četvrtka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.