U trendu

Nemački samit o izbeglicama nije rešio problem

BERLIN – Današnji samit o izbeglicama nije uspeo da okonča pat poziciju među nemačkim saveznim, pokrajinskim i regionalnim vladama, produžavajući to što neki zvaničnici nazivaju „neodrživom situacijom koja preti da izokrene raspoloženje izbeglica“, preneo je Rojters.

Regionalne vlade su saopštile da su zamoljene da preuzmu sve veći broj izbeglica, čime se njihovi limiti guraju do krajnjih granica, a pritom nemaju pravo glasa kada je reč o migracionoj politici, dodaje britanska novinska agencija.

Lokalci žele da im savezna vlada da veću podršku i da se implementira politika o strožim granicama i bržim deportacijama.

Samo broj migranta iz Ukrajine, kojih je bilo 962.000 u 2022. godini, veći je od broja migranta iz Sirije, Avganistana i Iraka zajedno u periodu između 2014. i 2016. godine, kojih je bilo 834.000, pokazali su statistički podaci savezne vlade.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer ponudila je više saveznih objekata za smeštaj izbeglica i osmislila novu radnu strukturu za saradnju, sa planom da se novi samit održi na proleće.

Lider nemačke Asocijacije pokrajina Rajnhart Zager nazvao je samit razočaravajućim i kritikovao odsustvo kancelara Olafa Šolca, rekavši da se sa sastankom zakasnilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.