U trendu

Nemački sud izriče presudu za napad na sinagogu u Haleu

Nemački sud će danas doneti presudu na sudjenju desničarskom ekstremisti koji je napao sinagogu Jom Kipur, na jedan od najvažnijih jevrejskih praznika, ubivši dve osobe nakon što nije uspeo da udje u zgradu.

Napad koji se dogodio 9. oktobra 2019. godine smatra se jednim od najgorih antisemitskih napada u posleratnoj istoriji Nemačke.

Optuženi Štefan Balit (28) je pokušao da udje u sinagogu u gradu Haleu na istoku Nemačke, a napad je prenosio uživo putem društvenih mreža.

Savezni tužioci zatražili su od suda u obližnjem Magdeburgu da Balita osudi za ubistvo, pokušaj ubistva, izazivanje mržnje i pokušaj nasilnog iznudjivanja.

Oni su tražili da se on označi „ozbiljno krivim“ čime bi mu bilo zabranjeno prevremeno puštanje na slobodu posle 15 godina.

Tokom sudjenja, koje je počelo u julu, optuženi je priznao da je želeo da udje u sinagogu i ubije 51 osobu.

Kada nije uspeo da otvori teška vrata zgrade, mladi desničar je pucao i ubio dve osobe, a nekoliko ranio.

Izvinio se zbog ubistva žene koja je bila u prolazu rekavši da nije želeo da ubija „belce“.

Nemačke vlasti obećale su da će pojačati mere protiv ekstremizma krajnje desnice nakon napada u Haleu, ubistva regionalnog političara od strane osumnjičenog neonacista i ubistva devetoro ljudi stranog porekla u Hanau – sve se dogodilo u roku od godinu dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.