U trendu

Nemački tužioci pretresli kuću bračnog para zbog mogućih donacija ruskoj vojsci

BERLIN – Nemački tužioci saopštili su danas da su pretresli kuću dvoje proruskih aktivista, tražeći dokaze koji bi potvrdili navode agencije Rojters da je par donirao novac za kupovinu radio opreme za ruske vojnike u Ukrajini.

Agencija je u januaru izvestila da su Maks Šlund i njegova partnerka Elena Kolbasnikova donirali sredstva, prikupljena od pristalica u Nemačkoj, diviziji ruske vojske koja se bori u Ukrajini, a novac je navodno iskorišćen za kupovinu voki-toki radio stanica, slušalica i telefona, preneo je Rojters.

Predstavnik javnog tužioca u Kelnu Ulf Vilun rekao je da su policajci danas ujutro izvršili nalog za pretres na adresi bračnog para i uzeli kompjutere i fascikle s pisanim dokumentima.

Kolbasnikova je prethodno navode Rojtersa opisala kao „laž i provokaciju“.

Vilun je rekao da će iskoristiti dokaze koji se bave procenama o tome da li Šlund i Kolbasnikova prekršili paragraf 18 nemačkog zakona o spoljnoj trgovini i plaćanju, koji predviđa kazne za kršenje međunarodnih sankcija.

On je rekao da tužilaštvo traži i dokaz u vezi sa optužbama, objavljenim u nemačkim medijima, da je par isticao simbol „Z“, koji koriste pristalice ruskog rata u Ukrajini, i objavljivao oglas za regrutaciju za rusku vojsku.

Sankcije Evropske unije zabranjuju snabdevanje ili finansiranje kupovine određene robe za rusku vojsku, a ta lista uključuje i radio opremu.

Prema nemačkom zakonu, krivična kazna za svakoga ko je prekršio sankcije ide do pet godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar