Nemačkoj HITNO potrebni radnici: Otvoreno preko milion radnih mesta

U Nemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mesta, što je 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, saopštio je u ponedeljak Institut za istraživanje rada (IAB), koji deluje u sklopu Saveznog biroa za zapošljavanje.

– U poređenju s prošlom godinom potražnja je posebno porasla u prerađivačkom sektoru, saobraćaju i logistici – rekao je Aleksander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim firmama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slede srednje velika poduzeća. IAB četiri puta godišnje ispituje firme koje su pri birou za zapošljavanje prijavile otvorena radna mesta.

Krajem oktobra ponovo je zabeležena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 posto. U oktobru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine. Stručnjaci procenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i podsticajnim merama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem nemačkog tržišta rada za stručnjake iz celog sveta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktuelnih koalicijskih pregovora između demohrišćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.