U trendu

Nemiri i protesti u Basri se ne smiruju

BASRA – Građanski protesti zbog nezadovoljstva vladavinom iračke političke elite i korupcije pojačani su na jugu Iraka u protekla 24 sata, a demonstranti su upali u iranski konzulat u Basri dok je druga grupa nakratko uzela taoce u obližnjem postrojenju na naftnom nalazištu.

Protesti traju već pet dana, a kulminirali su upadom demonstranata u prostorije iranskog konzulata koje su oštećene, dok su istovremeno izvikivane parole protiv onoga što mnogi vide kao uticaj Irana na iračka politička pitanja, prenosi Rojters.

Izvori u snagama bezbednosti navode da je konzulat bio prazan kada su demonstranti upali unutra. Iračko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da žali zbog upada.

Druga grupa demonstranata upala je u postrojenje za preradu vode na naftnom polju „Zapadna Kurna 2“ kompanije „Lukoil“ i uzela dvojicu Iračana kao taoce, rekli su izvori u „Lukoilu“ i iračkoj policiji, a prenosi Rojters.

Naftno polje Lukoila nalazi se 65 kilometara severozapadno od Basre, u kojem se nekoliko dana čuju detonacije

Oni su dvoje Iračana držali oko jedan sat pre nego što su mirno napustili postrojenje, naveo je izvor u policiji. Incident nije uticao na prekid proizvodnje nafte.

Najmanje 12 demonstranata je poginulo otkada traju protesti koji su počeli u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.