U trendu

Neprijatna tišina posle govora Mej na samitu EU: „Biće bolje da ja krenem“

Kratki govor o planovima za Bregzit, koji je britanska premijerka Tereza Mej održala sinoć pre napuštanja samita EU u Briselu, naišao je na muk i tišinu evropskih lidera, da bi nakon neprijatne pauze ona samo izgovorila „mislim da je bolje da ja sada krenem“, prenose danas britanski mediji.

Pozivajući se na neimenovanog pomoćnika jednog od lidera EU, britanski mediji prenose da je Mejova sinoć u prezentaciji koja je trajala 20 minuta naglasila želju Londona da Brisel poštuje prava Britanaca koji nakon Bregzita ostanu da žive u zemljama Unije.

Izvor britanskih medija navodi da lideri EU ni jednom rečju nisu odgovorili na to što je Mejova iznela i sačekali da ona u neprijatnoj tišini napusti salu.

„Ona je bila veoma učtiva, ali to je bilo pomalo posramljujuće. Bio je to težak trenutak za diplomatsku etikeciju“, rekao je izvor „Tajmsu“, a prenosi „Dejli telegraf“.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je govor Mejove o planovim britanske vlade za pokretanje Člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, kojim se formalno otvara dve godine dugi proces izlaska Velike Britanije iz Unije, opisao samo kao „kratki neformalni sastanak“.

Mejova je juče, po dolasku na samit EU u Briselu, odbacila kao neosnovanu zabrinutost da bi mogla da bude ljuta zbog toga što su lideri Unije isplanirali večeru bez nje, kako bi diskutovali o budućnosti Evrope.

Ona je izjavila da će Velika Britanija pokrenuti proces svog izlaska iz evropskog bloka u martu sledeće godine i da je „pravično da se drugi lideri pripreme za te pregovore“, kao što je to učinila i britanska strana, preneo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.