Netanijahu: Iran želi da proizvede nuklearno oružje

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da obnavljanje iranskog obogaćivanja uranijuma od 20 procenata ima za cilj razvoj nuklearnog oružja i da Izrael nikada neće dozvoliti Teheranu da ga izgradi.

Netanijahu je u saopštenju naveo da bi iranska odluka o obogaćivanju mogla da se objasni samo kao pokušaj nastavka sprovođenja namere o razvijanju vojnog nuklearnog programa, preneo je Rojters.

Netanijahu je dodao da Izrael neće dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje. Iran je obnovio obogaćivanje uranijuma od 20 odsto u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordu, rekao je ranije danas portparol vlade Ali Rabeie poluzvaničnoj novinskoj agenciji Mer.

To je nivo čistoće koji nije dozvoljen teheranskim nuklearnim sporazumom sa šest svetskih sila iz 2015. godine, preneo je Rojters.

Ovo je najnovije kršenje sporazuma od strane Irana, koje je počelo 2019. godine kao odgovor na povlačenje Vašingtona iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija Teheranu.

„Pre nekoliko minuta, počeo je proces proizvodnje obogaćenog uranijuma od 20 procenata u Fordovom kompleksu za obogaćivanje“, rekao je Rabeie za Mer.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je 1. januara da je Teheran obavestio da planira da nastavi obogaćivanje uranijuma do 20 procenata u postrojenju Ford.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.