U trendu

Netanijahu: Nastojaću da balansiram stavove vlade sa svojim planom za pravosuđe

BERLIN – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas u Berlinu da će nastojati da izbalansira stavove pojedinih delova izraelske vlade sa svojim planom za reformu pravosuđa, napominjući da je rad na tome u toku čak i u odsustvu dogovora sa političkom opozicijom.

Netanijahu je rekao, novinarima tokom posete Berlinu, da će pokušati da smisle najbolje rešenje za planiranu reformu izraelskog pravosuđa, preneo je Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas zabrinutost zbog planirane reforme pravosudnog sistema u Izraelu, napominjući da je važno da Izrael ostane liberalna demokratija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanijahuom, Šolc je ocenio da širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ne doprinosi miru na Bliskom istoku.

Šolc je istakao da Iran predstavlja stvarnu pretnju i da Nemačka
i druge zemlje rade na tome da spreče Teheran da proizvede nuklearno oružje.

Izraelski demonstranti nastavili su danas novi talas protesta protiv vladinog plana za reviziju pravosuđa, nakon što je premijer Netanijahu odbio kompromisni predlog koji je trebalo da ublaži krizu.
Demonstranti danas treći dan protestuju, a u Jerusalimu su iscrtali velike crvene i ružičaste crte širom grada na ulicama koje vode do Vrhovnog suda Izraela, a mala flotila čamaca blokirala je brodsku traku kod obale severnog izraelskog grada Haife, javio je AP.

Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je protestima širom zemlje svake subote uveče od početka godine.

Uprkos naporima izraelskog predsednika Isaka Hercoga da se pronađe izlaz iz krize, Netanijahu i njegovi saveznici su spremni da sprovedu prvobitni plan za reformu pravosuđa uprkos nedeljama masovnih protesta i široko rasprostranjenih protivljenja iz celog izraelskog društva.

Hercog je rekao danas da bi njegov predlog trebalo da bude osnova za dalje razgovore.

Nejasno je koliko će vladajuća koalicija moći da odstupi od svog prvobitnog plana, čije delove je obećala da će usvojiti pre nego što parlament ode na pauzu za praznik Pashe početkom sledećeg meseca.

Vlada navodi da će plan za reformu pravosuđa ispraviti neravnotežu između sudske i izvršne vlasti, ocenjujući da sudovi imaju previše uticaja na to kako se upravlja Izraelom.

Kritičari toga plana ocenjuju da bi sprovođenje najavljene reforme dalo premijeru i vladi previše ovlašćenja, kao i da bi Netanijahu, kome se sudi za prevaru, povredu poverenja i primanje mita, mogao da pronađe put za izbegne kaznu putem reforme pravosudnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.