U trendu

Netanijahu: Radimo na smirivanju tenzija nakon sukoba u džamiji Al-Aksa

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael radi na smirivanju situacije nakon jutrošnjeg sukoba policije i vernika u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa.

„Izrael je posvećen održavanju slobode veroispovesti, slobodnog pristupama svim religijama i statusu kvo, i neće dozvoliti nasilnim ekstremistima da to promene“, rekao je Netanijahu, prenosi Rojters.

Izraelska policija je rano jutros napala desetine vernika u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu, prema izjavama svedoka, palestinskih vlasti i saopštenju policije.

Policija je saopštila da je intervencija odgovor na ranije nerede i da je bila primorana da uđe u kompleks, nakon što su se maskirani ekstremisti zaključali u džamiju sa pirotehničkim sredstvima, motkama i kamenjem.

Incident je izazvao proteste širom okupirane Zapadne obale, a izraelska vojska je saopštila da je devet raketa ispaljeno iz Gaze prema Izraelu nakon što su se sirene oglasile u južnim gradovima.

Tenzije u kompleksu džamije Al-Aksa, koji Jevreji nazivaju Brdo hrama, praćene su nasiljem poslednjih godina.
Česte posete i pokušaje molitvi Jevreja, Palestinci vide kao provokaciju, a palestinske organizacije osudile su najnovije napade Izraela na vernike, koje su opisale kao „zločinačke“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.