U trendu

Netanjahu i njegovi saveznici usvojili budžet posle svađa i protesta

Poslanici izraelskog parlamenta (Kneseta) usvojili su rano jutros novi dvogodišnji budžet posle nekoliko meseci koalicionih svađa oko prioriteta finansiranja koje su pretile da obore vladu premijera Benjamina Netanjahua.

Usvajanje budžeta bi moglo da obezbedi bar donekle stabilnost vladajućoj koaliciji u kojoj su pored Netanjahuovog konzervativnog Likuda, verske i ultranacionalističke partije.

I mada bi budžet takođe mogao da donese mir u toj koaliciji, najdesnije orijentisanoj u izraelskoj istoriji, očekuje se da će produbiti podele u Izraelu, navodi AP.

Kritičari su optužili Netanjahua da povećava troškove za ultraortodoksne saveznike namenjene verskim programima od kojih ekonomija i šire društvo imaju malo koristi.

Glasanje je trajalo celu noć i budžet je usvojen posle svanuća sa 64 glasova „za“ i 56 protiv.

Novi budžet je kritikovan jer je gotovo četiri milijarde dolara predviđeno za diskrecione fondove, uključujući za ultranacionalističke partije koje podržavaju jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tako će se povećati kontroverzne stipendije na 67,5 miliona dolara za oženjene ultraortodoksne muškarce da uče u verskim školama umesto da rade ili služe vojsku koja je obavezna za većinu sekularnih mladića.

Predviđeno je i više novca za ultraortodoksne škole kritikovane jer se u njima ne uči matematika, ni engleski jezik.

Fondovi uključuju desetine miliona dolara za čvrstorukaške partije jevrejskih naseljenika da promovišu projekte u ministarstvima koja kontrolišu.

Ministar finansija Becalel Smotrič, lider jevrejskih naseljenika, izrazio je nadu da će se njihov broj udvostručiti u narednim godinama.

Na Zapadnoj obali, osvojenoj u ratu 1967. godini živi oko 490.000 jevrejskih naseljenika među tri miliona Palestinaca.

Sastav Netanjahuove vlade koja je položila zakletvu krajem decembra prošle godine je duboko podelio zemlju.

U utorak je nekoliko hiljada Izraelaca protestovalo protiv budžeta ispred zgrade parlamenta, mašući izraelskim zastavama i udarajući u bubnjeve, optužujući vladajuću koaliciju da „krade“ državni novac.

Tim manjim demonstracijama prethodili su meseci masovnih protesta protiv niza predloga Netanjahuove vlade da reformiše pravosudni sistem dok mu se sudi za korupciju.

Pristalice reforme kažu da je potrebna kako bi se umanjila moć Vrhovnog suda, ali kritičari upozoravaju da će se uništiti sistem kontrole i ravnoteže vlasti i kompromitovati izraelska demokratija.

Plan reformi je izazvao zabrinutost i u inostranstvu, a zamrznut je od kraja marta dok se s opozicijom pregovora o kompromisu.

Pošto je budžet usvojen moglo bi se očekivati da se Netanjahu suoči sa pritiskom svojih saveznika da ga oživi.

Posle glasanja o budžetu on je izjavio da je svanuo novi dan i da će oživeti plan reforme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.