U trendu

Netanjahu najavio niz kaznenih mera protiv Palestinaca posle napada u Jerusalimu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je uži sastav njegove vlade odlučio da preduzme niz koraka da se bori protiv terorizma, uključujući jačanje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u odgovoru na najsmrtonosniji teroristički napad na Izraelce za nešto više od jedne decenije.

Uži sastav vlade, zadužen za bezbednost, sastao se sinoć nakon što je palestinski napadač ubio sedmoro i ranio troje ljudi ispred sinagoge u jevrejskom kvartu Neve Jakov u istočnom Jerusalimu u petak uveče i jučerašnjeg napada 13-godišnjeg Palestinca kraj jerusalimskog starog grada u kome su teško ranjeni otac i sin.

Netanjahu je rekao da u odgovoru na napade i slavlje u palestinskim gradovima koje je usledilo odlučeno da se „ojačaju naselja“ u narednim nedeljama, ali nije otkrio detalje.

Takodje je odlučeno da se odmah zapečati kuća napadača koji je izveo oružani napad u petak Alkama Kajrija, u jerusalimskom kvartu A-tur pre nego što bude srušena.

Samo nekoliko sati kasnije policija je objavila da je kuća zapečaćena, a bezbednosne snage su već evakuisale stanare, preneli su izraelski mediji.

Ministri, medju kojima ima pristalica pokreta jevrejskih naseljenika i oštrog odnosa prema Palestincima, odlučili su da ukinu nacionalno osiguranje i druge beneficije za porodice napadača koji, kako je navedeno, podržavaju njihove akcije.

Danas će pun sastav vlade raspravljati o zakonu da se ponište lične karte članovima porodice napadača koji podržavaju napade.Netanjahu je takođe rekao da će „hiljade civila“ moći da nosi vatreno oružje ubrzanjem i proširenjem procesa izdavanja dozvola.

Dodatne policijske i vojne snage biće raspoređene i počeće sakupljanje obaveštajnih informacija, konfiskovanje nelegalnog oružja i hapšenje, najavio je premijer Izraela.

Ministar nacionalne bezbednosti ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, član užeg sastava vlade, posle sastanka rekao je da će uskoro predložiti zakon o smrtnoj kazni za teroriste, izrazivši nadu da će biti usvojen „velikom većinom“.

Na početku sastanka Netanjahu je obećao odlučan odgovor na napade.

„Naš odgovor će biti snažan, brz i tačan. Ko god pokuša da nas povredi – povredićemo mi njega i svakog ko im pomaže. Mi ne težimo eskalaciji, ali smo spremni za svaki scenario“, rekao je Netanjahu.

On je takodje još jednom apelovao na Izraelce da poštuju zakon posle napada, a policija je prethodno izrazila zabrinutost za moguće osvetničke napade protiv Palestinaca.

„Pozivam ponovo građane Izraela: Ne uzimajte zakon u svoje ruke. Nije ovo vreme (jevrejskog) podzemlja. Imamo suverenu zemlju, odličnu vojsku vladu i bezbednosne snage. Dopustite im da rade svoj posao“, rekao je izraelski lider.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je ranije na sastanku radi procene situacije pozvao da se uvedu sankcije protiv članova porodice napadača, te da se pojačaju odbrambeni napori posebno u područjima oko Jerusalima.

Odgovora Vašintona na najavu kaznenih mera nije odmah bilo, navodi AP.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena koja je osudila oružani napad u petak protivi se izgradnji domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali na teritorijama na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu.

Za sada je nejasno da li će izraelske mere biti efikasne. Napadači, obojica iz istočnog Jeruslima, kako izgleda, delovali su samostalno i nisu bili deo organizovanih ekstremističkih grupa. Hamas je pohvalio napade, ali nije preuzeo odgovornost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar