Netanjahu: Nova era u odnosima Izraela i arapskog sveta

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da najavom uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim arapskim Emiratima (UAE) započinje „nova era“ u izraelskim odnosima sa arapskim svetom.

Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će „pun i zvaničan mir“ sa UAE voditi  do saradnje u mnogim oblastima izmedju zemalja i „divnoj budućnosti“ za gradjane obe zemlje.

 On je rekao da je adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa tražila da Izrael sačeka sa planovima o aneksiji delova Zapadne obale kako bi se postigao napredak u dogovoru o vezama sa UAE.

Izraelski lider je dodao da „nema promena“ u njegovim planovima da anektira deo te okupirane teritorije, ali je rekao da je ostvarenje tih planova privremeno zaustavljeno.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin objavio je na Tviteru poziv lideru UAE da poseti Jerusalim.

„Pozivam prestonaslednika da poseti Jerusalim“, naveo je Rivlin, ocenivši da je dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa važna i strateška prekretnica koja bi mogla da podstakne sporazume sa drugim zemljama u regionu.

U medjuvremenu je proizraelski lobi u SAD, Američko izraelski komitet za javne odnose (AIPAC),  saopštio da poštuje napore predsednika Trampa i njegove administracije u posredovanju diplomatskom potezu.

Ta uticajna lobistička grupa je navela u saopštenju da su se UAE pridružili Egiptu i Jordanu u „utiranju puta miru kroz priznanje“, ne težeći da izoluju i bojkotuju jevrejsku državu.

AIPAC je apelovao na druge arapske zemlje i Palestince da slede UAE i okončanju svoj bojkot Izraela i Amerike i vrate se pregovaračkom stolu.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, za koga se očekuje da će biti kandidat Demokratske strane za predsednika, je sporazum Izraela i UAE označio „istorijskim korakom da se premoste duboke podele Bliskog istoka“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.