U trendu

Netanjahu očekuje ispisivanje istorije u Vašingtonu

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je danas nadu da će njegova predstojeća poseta Vašingtonu tokom koje se očekuje predstavljanje mirovnog plana američkog predsednika Donalda Trampa za bliski istok, biti istorijska.

Obraćajući se članovima svog kabineta neposredno pred put u Vašington, on je ukazao na bliske veze s Trampom i istakao da je ovo životna prilika za Izrael koja se ne sme propustiti.

„Razgovarao sam tri godine s predsednikom Trampom i njegovim timom o našim bezbednosnim i nacionalnim potrebama. To su bile desetine razgovora i stotine sati. U svim tim razgovorima naišao sam na razumevanje za suštinske potrebe Izraela“, rekao je Netanjahu, prenosi AP.

Dodao je da u Vašington ide s velikim osećajem svrhe i velikom odgovornošću, kao i da se nada da će tom prilikom biti ispisana istorija.

Predstavljanje plana bilo je više puta odlagano, a po svoj prilici ima malo izgleda za uspeh, s obzirom na to da su ga Palestinci već odbili, optužujući Trampa da je neopravedno pristrasan prema Izraelu.

Plan bi, međutim, mogao da da podsticaj Netanjahuu koji vodi treću izbornu kampanju za manje od godinu dana, pokušavajući da ostane na vlasti dok se bori protiv optužbi za korupciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.