U trendu

Netanjahu pohvalio glasanje u UN o Hamasu uprkos porazu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio je danas većinu zemalja koje su u Generalnoj skupštini UN podržale osudu islamske ekstremističke organizacije Hamas iako nacrt rezolucije nije dobio dovoljno glasova da bude usvojena.

Za dokument koji su sponzorisale SAD glasalo je 87 zemalja, 58 je bilo protiv, dok su se 32 uzdržale, ali je za usvajanje potrebna dvotrećinska većina. Asošiejted pres je sinoć objavio da je protiv bilo 57 zemalja, a da su se 33 uzdržale.

„Nacrt osude Hamasa u Generalnoj skupštini UN je dobio široku podršku zemalja koje su ustale protiv Hamasa“, naveo je Netanjahu u saopštenju na engleskom, dodavši da je „to prvi put da je većina zemalja glasala protiv Hamasa“ i da pohvaljuje svaku od 87 zemalja „koje su zauzele principijelni stav“.

Izraelski lider je zahvalio ambasadorki SAD Niki Hejli i američkoj administraciji za inicijativu.

Hejli koja odlazi s funkcije na kraju godine je više puta optuživala UN za pristrasnost protiv Izraela.

Ona je branila Izrael u najnovijem sukobu s Hamasom koji vlada pojasom Gaze od 2007. i od tada je tri puta ratovao s izraelskom vojskom.

SAD su za nacrt rezolucije dobile podršku Evropske unije i svih 28 zemalja članica je podržalo dokument u kojem bi se osudio Hamas za ispaljivanje raketa u Izrael i tražilo obustavljanje nasilja. Srbija je glasala za nacrt rezolucije.

EU poput SAD i Izraela smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Bio je to inače prvi nacrt rezolucije s osudom Hamasa koji je predstavljen GS UN sa 193 zemlje članice, koja se sastaje od 1946. godine. Hamas je pohvalio ishod glasanja opisavši ga kao šamar administraciji Donalda Trampa i potvrdu legitimiteta otpora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.