U trendu

Netanjahu ponudio Benetu da bude premijer godinu dana

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je danas da bi bio spreman da preda vođstvo na godinu dana dugogodišnjem desničarskom rivalu Naftaliju Benetu u poslednjem pokušaju da zajedno formiraju novu vladu.

Netanjahu, koji je proveo na vlasti poslednjih 12 godina, najavio je takvu ponudu neposredno pred istek roka za formiranje vlade, a ovaj aranžman bi bio krajnje neobičan, jer Benet, koji je kratko bio ministar odbrane u prethodnoj vladi, vodi malu stranku Jamina, koja ima samo sedam mesta od 120 u parlamentu, prenosi Njujork tajms.

Izraelski premijer izneo je takvu ponudu u postu na Fejsbuku manje od 36 sati pre isteka roka za formiranje nove vlade, navodeći da je to njegov odgovor na Benetov zahtev koji je on tokom pregovora izneo.

Lider stranke Jamina je u svom inicijalnom odgovoru negirao da je na taj način uslovljavao pregovore i odbacio navode Netanjahua kao politički spin.

Na poslednjim izborima u martu, Likud koji predvodi izraelski premijer osvojio je pojedinačno najviše mesta u parlamentu, ali ipak nedovoljno da i sa svim koalicionim partnerima formira vladu.

Njujork tajms navodi da bi čak i uz podršku Beneta, Netanjahu morao da obezbedi još dva glasa za 61, koliko mu je potrebno za formiranje većinske vlade.

Ipak, podrška stranke Beneta mogla bi biti ključna, a on je osim sa blokom koji predvodi Netanjahu, pregovarao i sa opozicionim blokom koji čine stranke različitog spektra, a koje ujedinjuje namera da aktuelnom izraelskom premijeru ne dozvole novi mandat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.