U trendu

Netanjahu porekao optužbe protiv svoje supruge

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu porekao je da je njegova supruga Sara osumnjičena za krivična dela.

Izraelski mediji su nekoliko sati ranije javili da je policija preporučila da se podigne optužnica protiv nje zbog korišćenja državnih fondova u privatne svrhe.

Netanjahu je sinoć na Fejsbuku napisao da „u policijskom saopštenju nema preporuke da se sudi gospodji Netanjahu“ i dodao da, „suprotno izveštajima, gospodja Netanjahu nije počinila nikakvo krivično delo“.

U Netanjahuovom kabinetu je takodje izdato saopštenje u ime porodice Netanjahu u kome se navodi da ona nije učinila ništa loše.

„Razne tvrdnje koje se pojavljuju u medijima, pokazaće se neosnovanim, uz sve ostale tvrdnje protiv porodice Netanjahu tokom proteklih godina“, navedeno je u saopštenju.

Mediji su u nedelju objavili da je policija preporučila da se podigne optužnica protiv Sare Netanjahu i da je sakupljeno dovoljno dokaza da joj se sudi zbog upotrebe u privatne svrhe novca namenjenog za premijerovu rezidenciju, zbog falsifikovanje računa i zloupotrebe poverenja.

Dva od ukupno tri slučaja koji su pominju, odnose se na korišćenje državnog novca za naručivanje hrane, a treći na korišćenje tog novca kako bi se platilo osobi koja se brine za njenog ostarelog oca, javili su izraelski mediji.

Policija je izveštaj predala jerusalimskom okružnom tužiocu uz ocenu da postoji dovoljno dokaza da se podigne otužnica protiv Netanjahuove supruge, jednog električara i zamenika direktora za operacije u premijerovom kabinetu.

Policijska istraga je pokrenuta pošto je državni kontrolor našao moguće elemente krivičnih dela u vezi sa rashodima Sare Netanjahu nakon žalbe Menija Naftalija, bivšeg zaposlenog u premijerovoj rezidenciji.

Što se električara Avi Fahime tiče on je navodno skoro svakog vikenda pozivan da popravi neki kvar, ne samo u rezidenciji, već i u privatnoj kući Netanjahua u Cezareji na obali Sredozemnog mora o trošku poreznika.

Pozvan je i na najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru, Dan pokajanja-Jom Kipur, kada u Izraelu niko ne radi, osim zdravstvenih radnika i policajaca, što navodi na zaključak da izveštaji o radovima električara nisu bili tačni. Sumnja se da je on angažovan da radi u rezidenciji kako bi se zaobišla ograničenja za korišćenje javnih fondova za troškove Netanjahuovog privatnog doma.

Svetski mediji podsećaju da je bračni par Netanjahu već dugo pod kritikom zbog trošenja državnog novca i raskošnog životnog stila. Sara Netanjahu je posebno krtikovana da državne fondove koristi za svoje skupe navike i što se navodno nasilno ponaša prema osoblju u rezidenciji.

U februaru je bivši zaposleni u rezidenciji Naftali dobio slučaj u sudu protiv nje kada je tvrdio da ga je vredjala.

Komentator izraelskog lista Haarec piše da će se u slučaju podizanja optužnice protiv svoje supruge, Netanjahu suočiti sa najvećom političkom dilemom u svojoj karijeri, odnosno da će morati da odluči da li da podnese ostavku poput Jicaka Rabina ili da podnese udarce kao Ariel Šaron.

Pre 39 godina Rabin je dao ostavku kada je prvi put bio premijer zbog računa svoje supruge Lee u stranoj banci. Lea Rabin je kažnjena novčano.

Dok je Šaron bio premijer, pratio ga je čitav niz optužbi za korupciju zbog nelegalnih pozajmica, pranja novca za finansiranje i privatnog doma i političkih kampanja. Šaron navodno nije znao za detalja o finansiranju kampanja, a optužen je njegov stariji sin Omri novembra 2005. godine, samo nekoliko nedelja pre no što je Šaron drugi put doživeo moždani udar. Posle toga je pao u komu iz koje se nikada nije probudio.

Omri je sledeće godine osudjen na devet meseci zatvora.

Komentator Haareca navodi da će Netanjahu, u slučaju optužnice protiv supruge, „morati da odluči da li da bude Rabin ili Šaron“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar