U trendu

Netanjahu pozvao Bajdena da ojačaju savezništvo

 Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je danas novog predsednika SAD Džozefa Bajdena da „ojačaju savezništvo“ kako bi se suočili sa „zajedničkim izazovima“, kao što je pretnja Irana.

„Radujem se saradnji sa vama da osnažimo savezništvo SAD-Izrael, da nastavimo da širimo mir izmedju Izraela i arapskog sveta i suočimo se sa zajedničkim izazovima, pre svega pretnjom koju predstavlja Iran“, poručio je Netanjahu u video-snimku čestitajući Bajdenu.

Netanjahu koji je ranije često ponavljao da je Bajdenov prethodnik Donald Tramp bio „najbolji prijatelj“ Izraela ikada u Beloj kući, danas je tvrdio da „toplo prijateljstvo“ s demokratom Džoom Bajdenom traje nekoliko decenija.

Tokom Trampovog mandata Vašington se povukao iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, najvećim neprijateljem Izraela i nametnuo nove sankcije Teheranu u sklopu takozvane „kampanje maksimalnog pritiska“ na Islamsku Republiku. Izrael je pozdravio te poteze SAD i pozvao Evropu da sledi njihov primer.

Medjutim, budući državni sekretar SAD Antoni Blinken je potvrdio u utorak da je Bajdenova vlada spremna da se vrati sporazumu s Iranom pod uslovom da Teheran ponovo poštuje svoje obaveze.

Drugi prioritet za Izrael je normalizacije odnosa sa arapskim zemljama pošto se tokom poslednjih meseci Trampovog mandata, zahvaljujući posredovanju njegove administracije, dogovorio da normalizuje odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.