U trendu

Netenjahuov bliski saradnik prešao u rivalsku stranku

JERUSALIM – Zev Elkin, dugogodišnji bliski saradnik izraelskog premijera Benjamina Netenjahua saopštio je danas da napušta vladajuću stranku Likud i prelazi u rivalsku partiju.

Elkin je optužio Netenjahua da gura zemlju u nepotrebnu izbornu kampanju i nove uzbore nadajući se da će izbeći optužbe za korupciju, prenosi AP.

Elkin je javno okrivio Netenjahua da „uništava Likud“ zbog ličnih interesa i najavio da prelazi u novu stranku Gideona Sara, još jednog bivšeg člana Likuda koji je svojevremeno optužio Netenjahua da je stranku pretvorio u svoj „lični kult“.

Ovo je najnoviji slučaj da se ugledni članovi Likuda pobune i potom napuste vladajuću stranku što postepeno kreira nov politički ambijent u Izraelu i sve više dovodi u pitanje dugogodišnji opstanak Netenjahua na vlasti.

Rojters je juče preneo da je Izrael sve bliži četvrtim parlamentarnim izborima u poslednje dve godine, jer premijer Benjamin Netanijahu i njegov glavni koalicioni partner Beni Ganc nisu uspeli da razreše spor oko budžeta.

„Ukoliko izbori budu održani, obećavam da ću pobediti“, rekao je Netanjahu na nacionalnoj televiziji i okrivio stranku Belo i Plavo na čijem se čelu nalazi njegov glavni partner Beni Ganc, za političku krizu u zemlji.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja saopšteni nekoliko minuta pre premijerovog govora na televiziji, pokazuju da je rejting desničara Gideona Sara jako blizu podrške koju trenutno uživa dugogodišnji izraleski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.