U trendu

Kradu BAGERE u Nemačkoj – prodaju ih po Balkanu

Lopovi u Nemačkoj kradu građevinske mašine, a potom ih prodaju u Hrvatskoj i drugim zemljama regiona, navodi Špigel.

– Kada je ‘gospodin Demir’ u filijali firme’Cepelin’ u Koblenzu naručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je on potreban za gradilište u Vestervaldu. ‘Cepelin’ je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom na to da je dotični već imao otvoren račun kao klijent kompanije, bager je isporučen brzo i bez dodatnih pitanja – započinje nemački nedeljnik Špigel priču pod naslovom „Bager-mafija“, prenose nemački mediji.

Tek tri dana kasnije jedna službenica te firme je pozvala policiju, ali kad se ona sat vremena kasnije pojavila na gradilištu – već je bilo kasno. Žuti bager od 15 tona koji vredi 200 hiljada evra je ispario! Svedok je kasnije ispričao da je bager utovaren na novi crveni Mercedesov kamion s hrvatskim tablicama.

Kako dalje piše Špigel, reč je o profesionalnoj bandi koja ‘operiše u velikom stilu’:

– Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan – u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

U tekstu se navodi da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda:

– Počinioci menjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u poslednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača.

Način rada bandi je uvek isti. Predstave se kao mušterije, otvore račun i službeno iznajmljuju mašine koristeći identitet uglednih firmi. Na primer, Gospodin Demir zaista postoji, ali to nije isti čovek koji je unajmio bager, već pošteni građevinar iz Rurske oblasti, a upravo je njegov kredibilitet i koristio bandi da lakše prevare oštećene.

Pored Demira, početkom godine identitet je bio ukraden i Hajnrihu K., vlasniku firme u Minhenu. Nepoznati počinioci su na njegovo ime naručili bager i druge mašine, a zatim im se izgubio svaki trag.

Oštećene firme gotovo da su digle ruke od ukradenih stvari, a u policiju više nemaju nade. Neki se okrenu privatnim detektivima:

– Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko mašina. Tamošnja policija nije kao nemačka oklijevala i odmah je zaplenila mašine. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenza koji sada, kako kažu u ‘Cepelinu’, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Njemačku, prenose nemački mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.