U trendu

Nigerija:Roditelji dece otete u napadu mole vladu za pomoć

ABUDŽA – Roditelji nestale dece okupili su se danas u srednjoj školi u nigerijskoj severozapadnoj državi Kacina, moleći vlasti da spasu stotine dečaka koje je u subotu otela naoružana banda.

„Vojska je intervinisala u sukobu sa bandom koja je napala učenike muške državne škole u Kankari“, rekao je portparol predsednika Nigerije u subotu uveče, ali po današnjim izjavama roditelja izvesno je da malo zna o sudbini nestale dece, prenosi Rojters.

Abubakar Laval došao je iz Zarija, grada 120 kilometara južno od Kankare, nakon što je saznao da su dva od njegova tri sina koja pohađaju ovu školu među nestalima.

„Od juče sam ovde i molim se da svemogući Alah spasi naš narod“, poručio je on ispred prašnjavog školskog terena i dodao da se direktor škole obratio roditeljima, govoreći im da se mole.

Drugi roditelj Murja Mohamed, čiji je sin odveden, molila je vlasti za pomoć.

„Ako nam vlada ne pomogne, mi nemamo moć da spasimo našu decu,“ rekla je ona Rojtersu.

Iz predsednikovog kabineta odbili su da daju komentare u vezi dešavanja, upućujući na policiju koja do sada nije odgovorila na pitanja agencije.

Neki dečaci koje je Rojters video rekli su da su pobegli iz šume gde su ih odveli naoružani ljudi, ali nije jasno koliko ih je još ostalo u zatočeništvu, niti šta su ciljevi grupe koja je izvršila napad.

Ranije je javljeno da je na stotine učenika nestalo nakon subotnjeg napada u srednjoj školi i internatu sa 800 učenika na severozapadu Nigerije.

Spaseno je više od 200 učenika, dok su se vojska i avijacija pridružili u potrazi za nestalima.

Napadi naoružanih bandi, koje nazivaju razbojnicima, česti su na severozapadu Nigerije.

Grupe obično napadaju civile, kradu od njih ili otimaju za otkupninu. Islamistički militanti, koji napadaju bezbednosne i civilne ciljeve, češći su u severoistočnom delu zemlje. Krajem prošlog meseca, islamistički militanti grupe Boko Haram ubili su mnoštvo farmera na severoistoku nigerijske države Borno, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar