U trendu

Nigerijske snage bezbednosti ubile vođu ISWAP-a

LAGOS – Nigerijske snage bezbednosti ubile su novog vođu ekstremističke grupe povezane sa takozvanom Islamskom državom (ID), a koji je okrivljen za ubistvo stotina ljudi u Nigeriji i susednim zapadnoafričkim zemljama, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Nigerije Babagana Monguno.

Monguno je rekao da je Malam Bako nedavno nasledio Abu Musaba al-Barnavija na mestu vođe takozvane ID u provinciji Zapadna Afrika (ISWAP), koji je nedavno ubijen, piše AP.

Bako je u avgustu imenovan za člana Saveta Šure, konsultativne skupštine ISWAP-a, nakon što su militanti učvrstili svoju poziciju u basenu jezera Čad nakon smrti rivalskog vođe Abubakara Šekaua iz ekstremističke grupe Boko Haram.

Monguno je rekao da se grupa povezana sa ID suočava sa krizom vođstva i da su nigerijske vojne operacije izvršile „veliki pritisak“ na ISWAP i njegovog rivala Boko Haram.

Za razliku od Boko Harama koji često nasilno gađa civilno stanovništvo, ISWAP cilja nigerijsku vojsku i one koji pomažu vojnicima.

Kako se navodi, takozvana ID je pokušala da iskoristi Šekauovu smrt tako što je pokrenula masovnu regrutaciju i pridobila više teritorija koje drži Boko Haram, posebno u šumi Sambisa.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj procenjuje da je sukob rezultirao sa 350.000 smrtnih slučajeva, od kojih je 314.000 bilo iz indirektnih uzroka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.