U trendu

Niko ne zna gde se krije ruski biznismen koji je ostavio razorni amonijak nitrat (foto)

U razornoj eksploziji u Bejrutu povređeno je preko pet hiljada ljudi, nastradalo je najmanje 140, a uzrok eksplozije je 2.750 tona amonijak nitrata koji je stajao na istom mestu u neadekvatnim uslovima već šest godina.

Opasni materijal je tamo 2014. godine dovezao teretni brod koji se nalazio u vlasništvu ruskog biznismena Igor Grečuškina koji danas živi na Kipru, prenosi Business Insider.

On je bio vlasnik broda MV Rhosus, a bivši kapetan Boris Prokošev to je otkrio u intervjuu za ruski Radio Sloboda.

Kako tvrdi Prokošev, Grečuškin sad živi na Kipru, a nije se oglasio od eksplozije. MV Rhosus trebalo je da preveze amonijak nitrati iz Gruzije do Mozambika, ali nakon što je put ka Mozambiku započeo, posada je primila naređenje da putovanje ipak nije isplativo i da bi trebalo da uplove u Bejrut krajem 2013. godine kako bi uzeli još tereta. Prokošev tvrdi da je taj dodatni teret bio pretežak za brod.

U Bejrutu su inspektori uz to zaključili da brod nije u stanju za plovidbu morem i zabranili su isplovljavanje, a dok su neki članovi posade dobili dozvolu za napuštanje broda, Prokošev tvrdi da su on i još trojica članova posade na brodu bili zarobljeni čak 11 meseci.

Grečuškin im nije platio ni dinara, tvrdi Prokošev, čak im nije plaćao ni hranu, a oni nisu smeli da odu sa broda. Hranili su ih zaposleni iz tamošnje Lučke uprave, a nakon borbe na sudu, Grečuškin je ostatku posade platio put do ukrajinske Odese.

Posada je potom napustila brod, kao i njegov teret. Amonijak nitrat stavljen je u skladište, gde je ostao sve do eksplozije.

Prokošev tvrdi da je Grečuškina upoznao 2013. i da nije dugo bio njegov zaposleni, a posada Rhosusa se u tom trenutku menjala, ali Rus mu nije otkrio da je to zbog neisplaćenih plata. Ruski medij Siberian Times objavio je i navodnu fotografiju ruskog preduzetnika čija je trenutna lokacija svima nepoznata, a kiparski mediji javljaju da ima kancelariju u Limasolu.

Čelnik bejrutske luke i čelnik carine rekli su za lokalne medije da su se u nekoliko navrata obraćali pravosuđu tražeći da se hemikalije ili otpreme negde u inostranstvo ili prodaju kako bi se osigurala sigurnost u luci.

Glavni direktor luke Hasan Korajtem  rekao je za TV kanal OTV da su bili svesni da je reč o opasnom materijalu, kada je sud prvi put naložio da se teret pohrani u skladišta, no da nisu mislili da je opasan „u toj mjeri“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.