U trendu

Nikšić u pismu Kavazoviću: IZ spašava vojnika Bakira

SARAJEVO – Predsednik SDP Nermin Nikšić u otvorenom pismu poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću zamera podršku koju je dao lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, koji je nedavno u Hadžićima poručio da se muslimani „prebrojavaju“ i poručuje da mu se čini da će aktivnosti ove verske zajednice u predizbornoj kampanji biti usmerene na spašavanju „vojnika Bakira“.

Kavazović je, naime, na manifestaciji „Dani bosanske duhovnosti-Karići 2022“, javno prozvao one koji su kritikovali pomenutu izjavu Izetbegovića. Pritom, kaže Nikšić, nije kritikovao afere vezane za SDA, kao ni „izjavu da bi Poslanik Muhamed danas u ovako osiromašenom društvu i opustošenoj zemlji nosio Armani odelo“.

„Iz vaših javnih istupa postalo je jasno da će se letnje aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine zapravo svesti na akciju spašavanja ‘vojnika’ Bakira….“, naveo je Nikšić ne sporeći pravi Kavazoviću da to čini, ali ne kao verski poglavar.

Ističe da Kavazovićevo obraćanje na manifestaciji „Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022“ najbolje argumentuje njegove tvrdnje, jer je, kako kaže Nikšić, poglavar podržao poziv Bakira Izetbegovića na prebrojavanje konstatacijom: „Jašta ćemo se nego prebrojavati”.

Nikšić je bio jedan od onih koji su kritikovali Izetbegovićevu izjavu, jer smatra da je tim, kako kaže, „ispadom“ naneo nemerljivu štetu onim koji promovišu ideju Bosne i Hercegovine kao države tolerantnih ljudi upućenih jedni na druge, pa i bosanskih muslimana kao ponosnog, ali miroljubivog naroda.

„Dozvolite da vas pitam: Koje to prebrojavanje Vi podržavate? Već sam se uverio da nas delite ne podobne i nepodobne kad su vernici u pitanju. Da li onda podržavate prebrojavanje na dobre i loše ljude i kako ćemo odlučiti ko spada u koju kategoriju? Kada kažete ‘Oni imaju svoju priču, a mi našu priču. Našu bosansku priču, našu muslimansku priču“ voleo bih znati ko su Vam ‘oni’“, upitao je Nikšić Kavazovića.

Kada već govori o važnosti prebrojavanja, Nikšić pita Kavazovića kako to da niste reagovali kada smo prebrojali da u Domu naroda BiH zahvaljujući, kako kaže, Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA-u, HDZ i SNSD imaju osam umesto šest od 15 mandata. Pita Kavazovića takođe zašto nije reagovao kada je prebrojano da je vlast SDA dala 10 miliona KM za pogrešne respiratore.

„Iskustvo nas uči ako se uzdate u brojanje SDA, onda će rezultati sigurno biti netačni“, naveo je Nikšić, između ostalog, u veoma opiširnom otvorenom pismu Kavazoviću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.