U trendu

Ninić: Ukinuti odluku o zabrani Miroviću da uđe u CG ili. .

PODGORICA – Ivan Ninić, advokat beogradskog profesora dr Dejana Mirovića, najavio je pokretanje sudskog postupka pred Upravnim sudom u Podgorici, protiv rešenja o zabrani prelaska državna granice njegovom klijentu, ukoliko u međuvremenu crnogorske vlasti ne ukinu takvu odluku po već izjavljenoj žalbi.

Ninić je kazao da je u cilju zaštite elementarnih ljudskih prava, koja su prema profesoru Miroviću flagrantno prekršena od institucija Vlade Crne Gore, iniciran postupak koji će se okončati prvo pred nacionalnim pravosuđem u Podgorici, a potom sasvim izvesno i pred Evropskim sudom u Strazburu.

„Po ovlašćenju profesora Mirovića, protiv rešenja o zabrani prelaska državne granice, izjavio sam žalbu MUP-u Crne Gore, a preko ambasade u Beogradu. Svi pravni argumenti su na Mirovićevoj strani i izražavam očekivanje da će politički pamflet granične policije u Bijelom Polju, koji su telefonom diktirali pogorički centri moći, biti ukinut“, kazao je Ninić, preneo je portal IN4s.

Ipak, dodaje on, ukoliko politika i sila nadvladaju pravo, njihov sledeći korak biće pokretanje sudskog spora pred Upravnim sudom u Podgorici.

„Legitimno pravo mog branjenika je da od institucija Crne Gore dobije argumentaciju i objašnjenje mere kojom je ustanovljena restrikcija njegovih ljudskih prava. Kada jednog vrhunskog intelektulaca kao što je univerzitetski profesor Dejan Mirović, u 21. veku, u srcu Evrope, u državi koja se verno zaklinje na evroatlantske vrednosti, lišite prava na slobodu kretanja, mišljenja i uživanja vlastite imovine, najmanje što možete da uradite jeste da mu jasno predočite razloge zbog koji ima tretman državnog neprijatelja“, naglašava Ninić.

On je postavio pitanje Vladi Crne Gore, kako to intelektulni rad jednog profesora, koji nije nosilac kriminalne, političke ili javne funkcije u Srbiji, može ugroziti unutrašnju bezbednost članice NATO saveza.

Prema njegovim rečima, neformalni centar moći unutar bezbednosnog aparata Crne Gore je bio prinuđen da fabrikuje izveštaje o Miroviću, kako bi primenom odredbe člana 8. i 95. Zakona o strancima, mogao da ustanovi individualnu meru zabrane prelaska državne granice.

„Evidentno je da oligarhija u Podgorici, okupljena oko Mila Đukanovića, pati od deficita senzibiliteta prema intelektualcima koji nisu poltroni i ne strahuju da promovišu drugačije političke vrijednosti. Zbog toga će profesor Mirović civilzacijsko pravo koje mu pripada i koje mu je na brutalan način ugroženo štititi i pred sudom u Strazburu“, zaključio je Ninić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.