Njeto poručio Trampu: Ni konfrontacija ni potčinjavanje

Meksički predsednik Enrike Penja Njeto poručio je danas novom predsedniku SAD Donaldu Trampu da ne želi ni „konfrontaciju ni potčinjavanje“ i da je otvoren za dijalog.

„Ni konfrontacija ni potčinjavanje, rešenje je u dijalogu i pregovorima“, rekao je Penja Njeto na konferenciji za novinare.

Njeto je rekao da stav Meksika prema administraciji novog predsednika SAD ne treba da bude agresivan ili s predrasudama već otvoren ka dijalogu.

Meksiko ne veruje u zidove nego u mostove, rekao je meksički predsednik i dodao: „Radićemo za jednu granicu koja nas ujedinjuje a ne koja nas deli“.

On je najavio da će njegova zemlja odmah otvoriti bilateralne pregovore sa zemljama potpisnicima Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP), iz koga je ranije danas Tramp rekao da povlači SAD.

Njeto je takodje zatražio od SAD da garantuje human tretman i da poštuje ljudska prava meksičkih migranata.

Tokom svoje predsedničke kampanje Tramp je rekao da će izgraditi zid na granici izmedju SAD i Meksika, kao i da će njegovu izgradnju finansirati Meksiko.

Tramp je najavio da je zakazao sastanke sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom i meksičkim predsednikom Penja Njetom, čije zemlje su partneri sa SAD u Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (North American Free Trade Agreement – NAFTA). Tramp je rekao i da planira da preispita odredbe tog sporazuma.

„Počećemo pregovore u vezi sa sporazumom NAFTA“, rekao je Tramp govoreći o svom predstojećem sastanku sa Penja Njetom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.