U trendu

Nju Delhi zatvara škole zbog zagađenja vazduha

NJU DELHI – Osnovne škole u Nju Delhiju biće zatvorene od subote, a razmatra se i ograničenje drumskog saobraćaja, pošto je u prestonici Indije i dalje visok nivo zagađenja vazduha, saopštile su danas vlasti.

Koncentracija PM 2,5 čestica koje se talože u plućima u Nju Delhiju je daleko viša od bezbednosnih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), a zabeležene cifre u većini mernih stanica su blizu ili veće od 400, što je u kategoriji „teškog“ ili „opasnog“ zagađenja, prenosi Rojters.

„Od sutra zatvaramo sve osnovne škole u Nju Delhiju. Takođe ukidamo školske aktivnosti na otvorenom“, saopštilo je nadležno ministarstvo na konferenciji za novinare, uz napomenu da se razmatraju ograničenja u drumskom saobraćaju zbog zagađenja.

Odluka da se neke škole zatvore usledila je nakon što su zabrinuti roditelji i ekolozi na društvenim mrežama pozivale vlasti da razmotre uticaj zagađenja na decu.

Zvaničnici u Noidi, predgrađu Nju Delhija, u četvrtak su naložili svim školama da drže nastavu preko interneta za učenike do osmog razreda.

Nju Delhi je grad sa oko 20 miliona stanovnika i najzagađenija prestonica na svetu.

Svake zime je obavijen smogom jer hladan, težak vazduh zadržava građevinsku prašinu, emisije vozila i dim od sagorevanja ostataka useva u susednim državama Harijana i Pandžab uoči nove setve, napominje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.