U trendu

Njujorčanin proglašen krivim za pomaganje talibana

NJUJORK – Njujorčanin Delvar Mohamed Hosein danas je proglašen krivim po optužbi da je pokušao da pomogne talibanima u borbi protiv američkih snaga.

Hosein (36) je u petak pred američkim saveznim sudom na Menhetnu proglašen krivim po optužbama da je pokušao da pruži materijalnu podršku terorizmu i da je pokušao da sredstvima, robom i uslugama pomogne talibanima, prenosi AP.

Vlasti su uhapsile Hoseina 2019. na aerodromu Kenedi, čime je osujećen njegov plan da otputuje u Avganistan, a pušten je u kućni pritvor u julu 2020.

Nakon današnje presude porote u jednonedeljnom suđenju, za 12. januar je zakazano izricanje presude.

Pre suđenja, sudija je odobrio zahtev vlade da preduzme korake da se zaštite identiteti svedoka, uključujući i policajca iz Njujorka koji se pre hapšenja dopisivao sa Hoseinom u tajnosti.

Prema sudskim dokumentima, Hosein je 2018. godine počeo da izražava interes za pridruživanje talibanima i pokušao je da angažuje nekoga da učini isto, ali ispostavilo se da je ta osoba vladin obaveštajac.

U sudskim spisima se navodi da je rekao doušniku: „Želim da ubijem neke nevernike pre nego što umrem.“

Tužioci su saopštili da su njegove pripreme uključivale kupovinu opreme poput voki-tokija i opreme za dugotrajno pešačenje, a doušnika je savetovao da uštedi dovoljno novca „za kupovinu oružja“ kada stignu u Avganistan.

Ovaj slučaj je procesuiran nakon niza sličnih hapšenja osumnjičenih za radikalizaciju i terorizam u SAD, po optužbama da su pokušali da se pridruže organizaciji Islamska država ili da je podrže uspostavljanjem kontakata na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar