U trendu

Njujork: Kuomu rok do 13. avgusta da pruži dokaze

OLBENI – Poslanici američke savezne države Njujork saopštili su guverneru Endrjuu Kuomu da je istraga o mogućnosti za njegov opoziv skoro gotova i odredili mu 13. avgust kao krajnji rok da pruži dodatne dokaze pre konačne odluke.

Od marta, odbor za pravosuđe skupštine države Njujork istražuje da li ima osnova za opoziv demokratskog guvernera zbog optužbi za seksualno uznemiravanje 11 žena, obmanjivanja javnosti oko izbijanja žarišta kovida-19 u staračkim domovima i korišćenja državnih resursa i osoblja za rad na knjizi, koja mu je donela pet miliona dolara, preneo je AP.

Pravna firma koja je vodila istragu, Dejvis Polk & Vordvel, u pismu je podsetila pravni tim Kuoma da je sudskim putem zatražila određena dokumenta i da očekuje „punu saradnju guvernera“, ali da mu je vreme da odgovori skoro isteklo.

„Želimo da vas obavestimo da se istraga bliži kraju, kao i da će skupština uskoro razmatrati opoziv vašeg klijenta. Shodno tome, pozivamo vas da pružite bilo kakve dodatne dokaze ili pisane dokumente koje biste želeli da Odbor razmotri pre nego što se završi posao“, navodi se u pismu.

Odbor će se sastati po ovom pitanju u ponedeljak.

U saopštenju nezavisne istrage, koju je nadgledala glavna tužiteljka države Njujork Letiša DŽejms, utvrđeno je da je Kuomo seksualno uznemiravao najmanje 11 žena, i da se njegova administracija osvetila bar jednoj od njih jer je izašla u javnost sa optužbama.

Kuomo je negirao da je ikoga seksualno uznemiravao i insistirao da te tvrdnje ne oslikavaju činjenice.

On se dosad opirao višestrukim pozivima da podnese ostavku, koje su uputili brojni njujorški viđeniji demokrate, kao i predsednik DŽo Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.