U trendu

Njujork Tajms: Tramp ne da vlast kao nekada Milošević

NJUJORK – Njujork Tajms je predsednika SAD Donalda Trampa povodom odbijanja da prizna izborne rezultate uporedio sa Slobodanom Miloševićem kao i sa još nekim, kako kažu, „autokratama koji nisu voljni da puste vlast“.

„Među anti-demokratskim taktikama, Tramp je usvojio neke koje su bile karakteristične za Roberta Mugabea iz Zimbabvea, Nikolasa Madura iz Venecuele i Slobodanom Miloševićem iz Srbije, koji su takođe odbijali da priznaju poraz uz neosnovane optužbe o izbornoj krađi. Ta taktika, takođe, uključuje podrivanje demokratskih institucija i sudova, napadanje slobodnih medija i pravljenje neprijatelja od protivnika“, piše u tekstu njujorškog lista.

List ocenjuje da su se isto kao Tramp, autokratski lideri plašili da bi se prihvatanjem poraza izložili optužnicama kada napuste kabinet.

„Gospodin Tramp ne mora da se plaši da će biti optužen za ratne zločine i genocide, kao što je to morao Milošević, ali se svakako suočava sa određenim legalnim problemima“, konstatuje se u tekstu.

Navode i da je pre samo mesec dana državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao da je Lukašenkova pobeda na izborima u Belorusiji prevara i da je dodao da se „SAD snažno protive činjenjci da je sam sebe inaugurisao“.

Njujork Tajms zaključuje da Pompeov šef, predsednik Tramp „sada pozajmljuje Lukašenkovu taktiku, ulazeći u krug agresivnih lidera koji, bez obzira na to šta su glasači odlučili, proglašavaju sebe pobednicima izbora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar