NL: Tesko je setiti se kada je ustaska NDH tako bila osuđena

RIJEKA – Riječki Novi list piše danas da treba čestitati lideru Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Miloradu Pupovcu, čije nedavne izjave su prvi put naterale hrvatsku desnicu, i to onu tvrdu, da stanu u odbranu današnje Hrvatske od ustaške NDH.

Pupovac je protestujući zbog nedavnog brutalnog napada na Srbe u Uzdolju, Kod Knina, koji je grupa huligana organizovano i planski pretukla dok su u jednom lokalnom kafiću gledali fudbalsku utakmicu Crvene zvezde, kada je pet osoba povređeno, od kojih i jedan maloletnik.

Sve ih je redom, piše list, pogodilo to što je Pupovac današnju Hrvatsku stavio u isti koš s onom Pavelićevom.

„Pupovcu na tome valja zahaliti i čestitati kolikogod ona promašena bila. Upravo zbog te njegove izjave digla se na njega kuka i motika. Manje-više svako ko drži do sebe tražio je da se Pupovac izvini zato što je današnju Hrvatsku uporedio s NDH“, prenosi list tekst autora Tihomira Ponoša.

Teško je, kaže, setiti se kada je ustaška i zločinačka NDH bila tako žestoko osuđivana u domaćoj javnosti, čak toliko da se traži raskid vladajuće koalicije, a posledično to, valjda, znači da taj ustaški i zločinački režim stvarno nije bio dobar i stvarno nije dobro ako je današnja Hrvatska imalo nalik na Hrvatsku Ante Pavelića.

I zbog tog postignuća, piše autor, Pupovcu ne da ne bi trebalo, kolikogod je preterao i promašio u svojoj izjavi, oduzeti odlikovanje, trebalo bi mu dodeliti još jedno.

„Jer svi su ti napadači na Pupovca najednom branitelji izvorišnih osnova Ustava, onog dela koji hvali ZAVNOH i to „nasuprot NDH“. Toliko antiustaštva, pa pritom još iz desnog, i snažno desnoga, spektra politike u Hrvatskoj odavno nismo čuli“, naveo je Ponoš.

I nakon što su, kako kaže, izrekli sve što su izrekli o Pupovcu, njegovoj izjavi, nakon što su premijeru Andreju Plenkoviću podastrli svoje političke zahteve u vezi s time, na njima nije ništa drugo nego da deluju i da s reči pređu na dela.

Nakon svega izrečenoga najmanje što možemo očekivati jest da predsednik HVIDRA-e Josip Đakić u prvoj sledećoj neprilici ustašovanja prvi, ili među prvima reaguje.

„Kada ga već ustaška deonica hrvatske prošlosti toliko žulja i upoređuje današnje s tadašnjom Hrvatskom smatra uvredljivima, nema mu druge nego da odmah osudi one navijače koji će, pre ili kasnije, na stadionu urlati „za dom spremni“.

Na Josipu Đakiću je da se hitno odrekne Marka Perkovića Tompsona, njegovih koncerata i njegove publike koja zdušno pozdravlja ne starim hrvatskim pozdravom, nego ustaškim pozdravom.

Čekaćemo, piše Ponoš, i na reakciju Darinka Kosora, predsednika HSLS.

A, ako već Miroslav Škoro smatra da bi SDS S trebalo zabraniti, a biće da bi ga trebalo zabraniti zbog Pupovčevih izjava, onda valjda ni taj doktor ekonomskih nauka više neće imati dilemu oko koncertnih zbivanja na nastupima Marka Perkovića Tompsona i bilo kakve nacionalne svetkovine na kojoj se prigodno ustašuje.

„Jeste, biće to zahtevno za sve koji su napali Pupovca i gađali Plenkovića, ali sami su sebi postavili takav cilj. A ako u toj prvoj sledećoj neprilici oni sami (ne po pozivu novinara) ne osude ustašovanje onda ćemo znati – nisu ništa drugo nego politikantski licemeri“, naveo je Ponoš, prenosiriječki Novi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.