U trendu

NN: Nema odgovora Suda BiH o bekstvu Mahmuljina

SARAJEVO – Ratni zločinac Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa „Armije RBiH“, pravnosnažno osuđen za zločine nad Srbima, pobegao je iz BiH od služenja osmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen još proletos, jer mu nakon izricanja kazne nije određen i pritvor.

Iz Suda BiH još nema odgovora šta će biti njihovi sledeći koraci prema beguncu i zašto mu nakon izrečene presude nije određen pritvor.

Iz Tužilaštva BiH za banjalučke Nezavisne novine tvrde da su u ovom predmetu učinili sve što je do njih, dok se u Republici Srpskoj smatra da bekstvo Mamuljina pokazuje svu apsournost pravosudnog sistema u BiH.

Mahmuljin je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića i u sredu se nije pojavio da bi bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Šta će Sud BiH konkretno učiniti s ciljem da Mahmuljin počne izdržavati zatvorsku kaznu i zašto mu odmah nakon presude nije odredio pritvor, pitanja su koja su banjalučke Nezavisne novine uputile Sudu, ali odgovore, kažu, nisu dobili do zaključenja današnjeg broja.

Iz Tužilaštva BiH, piše list, tvrde da su na ovom predmetu uradili sve što je do njih.

„Tužilaštvo BiH uložilo je napore u procesuiranju i dokazivanju krivnje optuženog u predmetu, koji je u postupku i pravosnažno osuđen“, rekao je za Nezavisne Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), kaže da Mahmuljin nije mogao da napusti BiH i da ode u Tursku bez prethodnog dogovora i sprege bošnjačkog političkog rukovodstva i pravosuđa.

Ostojić smatra da Mahmuljinovo izbegavanje izdržavanja zatvorske kazne pokazuje svu apsurdnost pravosudnog sistema u BiH.

Anđelko Nosović, predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, smatra da su nadležni organi BiH omogućili Mahmuljinu da ode iz BiH u Tursku i izbegne pravdu.

Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, smatra da je Sud BiH najodgovorniji što je presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin van BiH.

Kojić je istakao da Sud BiH godinama baca prašinu u oči javnosti, ali i porodicama žrtava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.