U trendu

Norveška Vlada: Brejviku nisu povređena prava, uložićemo tužbu

Norveška vlada se ne slaže sa presudom suda da uslovi u zatvoru u kojem boravi masovni ubica Anders Bering Brejvik krše njegova ljudska prava i protiv te presude će uložiti žalbu, najavio je danas norveški ministar pravde Anders Anundsen.

Okružni sud u Oslu je 20. aprila presudio da su Brejviku, koji je u napadima 2011. godine ubio 77 ljudi, prekršena ljudska prava boravkom u samici, koja je opisana kao „potpuno izolovan svet“, preneo je Rojters.

„Zatražio sam od Kancelarije državnog tužioca da se žali na tu presudu“, rekao je Anundsen.

„Uslovi u kojim Brejvik boravi u zatvoru ne predstavljaju, po mišljenju države, “nehumani i ponižavajući tretman“, kako je definisan Članom 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima“, naveo je ministar.

Brejvik je presudom suda od 20. aprila delimično je dobio sudski proces protiv norveške države, u kome je tvrdio da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava.

„Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana je temeljna vrednost demokratskog drustva. To važi bez obzira na sve i kada je reč o tretmanu terorista i ubica“, rekla je sudija Helen Andenaes Sekulić u svojoj presudi.

U presudi se, međutim, navodi da norveška drzava nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

Brejvik se nalazi u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom-bombom ubio 77 ljudi, prenela je agencija.

Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norveško državno tužilaštvo je, međutim, tvrdilo da je izolacija Brejvika neophodna pošto je „ekstremno opasan“ i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru „daleko iznad granica onog što je prihvatljivo“ u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Brejvik, koji je ročište u martu započeo sa nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godinu, koja može da bude produžena ukoliko bude procenjeno da je i dalje opasan.

Tridesetsedmogodišnji osuđenik tvrdi da „već pet godina pokušavaju da ga ubiju“ držeći ga u izolaciji koju on doživljava kao torturu.

Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video igre, knjige, novine a dozvoljena su mu i učešća u zatvorskim proslavama praznika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar