U trendu

Nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji zbog trgovine decom

ZAGREB – Protiv osmoro hrvatskih državljana, koji su ponovo uhvaćeni u Zambiji, podignuta je nova optužnica i odnosi se na pokušaj trgovine decom, javili su zambijski mediji

Tužilac je u ponedeljak povukao optužnicu protiv njih, što je sudija prihvatio i prekinuo suđenje, uz napomenu da nije reč o oslobađajućoj presudi, a Hrvatima je naloženo da za 48 sati napuste zemlju, ali su u vazdušnoj luci u Ndoli ponovo uhvaćeni po nalogu zambijske imigracijske službe, preneo je Indeks.hr.

Advokat koji zastupa Hrvate potvrdio je da su ih tužioci ponovo optužili za pokušaj trgovine decom i potvrdio da se nalaze u pritvoru u Ndoli, u kojem su bili i ranije.

Dodao je da su uhvaćeni nakon što su kupili avionske karte s kojima je trebalo da odlete iz Zambije.

Damir Magić, Nadia Magić, Zoran Subošić, Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noah Kraljević i Ivona Kraljević sada su službeno optuženi po novoj optužnici, o kojoj se zasad ne znaju nikakvi detalji izuzev da se odnosi na isti slučaj kao prethodni kada su bili osumnjičeni za pokušaj trgovine ljudima i falsifikovanje dokumenata.

Pre dve nedelje oni su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, nakon što su ispunili sve uslove koje im je sud postavio.

Četiri para iz Hrvatske uhvaćena su početkom decembra u vazdušnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Oni optuženi za trgovanje ljudima u pokušaju i falsifikovanje dokumenata, a deca, koja imaju hrvatske dokumente, su im oduzeta i data pod zambijsku negu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar