U trendu

Nova prepirka britanskih zvaničnika s Trampom zbog njegovih izjava

Britanski zvaničnici ponovo su danas ušli u prepirku s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ovog puta zbog njegovih komentara o britanskoj zdravstvenoj službi.

Tramp je danas na Tviteru napao protivnike ukidanja Obamakera navodeći proteste u Velikoj Britaniji zbog zdravstvenog sistema u toj zemlji, što je naišlo na osudu i vlasti i opozicije u Velikoj Britaniji.

„Demokrate traže Univerzalnu zdravstvenu zaštitu dok hiljade ljudi protestuju u Velikoj Britaniji zato što je njihov U sistem bankrotirao i zato što ne redi. Demokrate žele da mnogo podignu poreze za veoma lošu i nepersonalnu zdravstvenu zaštitu. Ne hvala!“, naveo je on.

Britanski ministar zdravlja Džeremi Hant rekao je da je ponosan na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i odbacio Trampovu ocenu da je u kolapsu, preneo je Asošijetid pres.

„NHS možda ima probleme, ali ja sam ponosan da dolazim iz zemlje koja je izmislila univerzalnu zdravstvenu zaštitu – gde svako dobija negu bez obzira na veličinu računa u banci“, rekao je Hant.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin je rekao da je Trapova izjava „pogrešna“ i da Britanci vole NHS.

Povod za Trampov današnji tvit bio je protest u subotu u Londonu kada su hiljade demonstranata tražile više državnog novca za preopterećenu britansku zdravstvenu službu.

Organizatori subotnjeg skupa kritikovali su Trampovu izjavu.

Odnosi bliskih saveznika SAD i Velike Britanije pod velikim su pritiskom otkada je Tramp postao predsednik prošle godine. Premijerka Tereza Mej je bila prva strana liderka koja je posetila Trampa posle inauguracije i pozvala ga da dodje u državnu posetu, ali se još ne zna da li će američki predsednik doću London iako je prihvatio poziv.

Tramp je u novembru retvitovao antimuslimanske video snimke, pa na kritike iz Velike Britanije zbog toga, poručio britanskoj premijerki da se umesto njime bavi „radikalnim destruktivnim islamskim terorizmom u Velikoj Britaniji“.

Zbog Trampovog retvitovanja poslanici opozicionih laburista, kao i gradonačelnik Londona Sadik Kan, tražili su da se otkaže državna poseta predsednika SAD. Mej je rekla da se poseta ne otkazuje, ali i naznačila da se neće desiti u neposrednoj budućnosti.

Procenjuje se da i u Velikoj Britaniji bili organizovani veliki protesti zbog dolaska Trampa.

Tramp je u januaru otkazao odlazak u London na otvaranje nove američke ambasade, navodeći da nije „veliki fan“ odlukom administracije Baraka Obame da proda „najbolje lociranu i najfiniju ambasadu u Londonu za kikiriki“ i da izgradi novu za 1,2 miliona dolara. Obamina vlada jeste prodala zgradu ambasade, ali je to uradila po planovima prethodne administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar